U trendu

Rusija neće bojkotovati Rio, priznaje deo krivice

Ministar sporta Rusije rekao je danas da ta zemlja neće „ni u kom slučaju“ bojkotovati Olimpijske igre u Rio de Žaneiru sledeće godine, dok je predsednik nacionalnog atletskog saveza kazao da će priznati deo krivice za sistemski doping.

Ministar sporta Vitalij Mutko kazao je da ta zemlja „ni u kom slučaju“ neće bojkotovati Rio, dok je predsednik atletskog saveza Vadim Zeličenok u odvojenoj izjavi kazao da će Rusija priznati bar deo optužbi iz opširnog izveštaja Svetske antidoping agencije (WADA).

„Neke stvari priznajemo, o nekima diskutujemo, neke su već ispravljene, postoji spektar, ali to nije za medije“, rekao je Zeličenok i odbio da dalje komentariše.

Očekuje se da će Međunarodna atletska federacija (IAAF) u petak odluči da li će suspendovati Rusiju sa takmičenja zbog doping skandala. Ako Rusija bude suspendovana, njen atletski tim neće moći da nastupa u Riju sledeće godine.

WADA je u ponedeljak objavila izveštaj u kome se navodi da su ruski atletičari i funkcioneri umešani u široko korišćenje dopinga, ometanje doping testova i zataškavanje korišćenja nedozvoljenih sredstava. U izveštaju se navodi da je Zeličenok odbio da sarađuje sa istražiteljima.

Mutko je rekao da Rusija neće bojkotovati Igre čak i da olimpijski tim bude suspendovan.

„Rusija je protiv bojkota. Rusija je protiv političkog mešanja u sport. Razumite da je Rusija pouzdani partner međunarodnog olimpijskog pokreta“, rekao je Mutko.

Ministar je apelovao na vlasti da se ruskim atletičarima dozvoli da se takmiče, navodeći da bi opšta suspenzija nepravedno kaznila čiste sportiste.

„Prvo i osnovno, to bi bilo bolno za one sportiste koji mogu da se takmiče i kojima je čista savest. A drugo, suspenzija celog tima bi bila protiv pravilnika WADA. Komisija piše sama o sebi u tom izveštaju. Glavna stvar je zaštiti čiste sportiste“, rekao je Mutko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.