U trendu

Rusija šalje 19 atletičara na SP u London

Rusija će poslati 19 atletičara na predstojeće Svetsko prvenstvo u Londonu, uprkos suspenziji iz medjunarodnih takmičenja zbog rasprostranjenog dopinga.

IAAF je u novembru 2015. godine suspendovala ruske atletičare iz medjunarodnih takmičenja zbog rasprostranjenog dopinga koji je navodno finansirala i prikrivala država.

Rusija je suspendovana posle Meklarenovog izveštaja u kome se navodi da je više od 1.000 sportista izmedju 2011. i 2015. godine učestvovalo u doping programu koji je prikrivala i finansirala država.

IAAF je u poslednjih nekoliko meseci, ipak dozvoljavala pojedinim ruskim atletičarima da se takmiče „pod izuzetnim uslovima“, nakon što su priložili dokaze o testiranju na doping van Rusije.

IAAF je sada dozvolila ruskim atletičarima da učestvuju na prvenstvu u Londonu, a medju njima nekolicini bivših svetskih šampiona.

Skakačica u vis Marija Lasickene će braniti titulu u Londonu, dok će Sergej Šubenkov pokušati da osvoji drugu svetsku titulu u trci na 110 metara s preponama.

Direktor Atletske federacije Rusije Elena Orlova rekla je agenciji Tas da je, pored tih 19 takmičara, Savez podneo dokumentaciju i za uzbunjivačicu Juliju Stepanovu, koja se takmiči na 800 metara, ali da niko iz Saveza nije sa njom u kontaktu i da ne veruje da će se ona takmičiti u Londonu.

Stepanova je jedna od najboljih svetskih atletičarki u trci na 800 metara.

Ona i njen suprug Vitalij Stepanov, koji je radio kao antidoping zvaničnik u Rusiji, su predali dokaze Svetskoj anti doping agenciji (WADA) o navodnom sistemskom dopingu ruskih atletičara, koji je navodno prikrivala i finansirala država. Posle istrage WADA, IAAF je suspendovala ruske atletičare.

Svetsko atletsko prvenstvo održaće se od 4. do 13. avgusta u Londonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar