U trendu

Ruski atletičari ne idu u Rio

Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbio je žalbu Atletskog saveza Rusije i suspendovao sve ruske atletičare sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Kako se navodi, CAS je tako podržao odluku Svetske atletske federacije (IAAF) da zbog sistemskog dopinga sportista, za koji se spekuliše da je i sama država imala udela, zabrani da se 68 atletičara Rusije akmiči u Riju.

Uporedo s ovim slučaj, čeka se i odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u vezi sa ostalim sportistima koji su izborili normu za Igre, a da nisu imali problema sa korišćenjem nedozvoljenih supstanci, prenose mediji.

„Bord CAS potvrdio je da su ruski atletičari suspendovani sa predstojećih Olimpijskih igara u Riju, ali se istovremeno izrečena suspenzija ne odnosi na ostatak tima Rusije“, rekao je jedan od članova komisije Suda za sportsku arbitražu.

S druge strane, Lord Koe, predsednik IAAF, istakao je da je zadovoljan time što je CAS podržao odluku njegovog tela, ali je naglasio da „nije ušao u sport kako bi sprečavao sportiste da se takmiče“.

„Ovo nije dan za trijumfalne izjave. Nisam ušao u svet sporta da bi sprečavao sportiste da se takmiče. Posle Rija, IAAF će nastaviti da sarađuje sa Rusijom – kako bi stvorio bezbedno okruženje za sve sportiste u njihovoj federacije, u cilju da ona povrati pravo na takmičenje i međunarodno priznanje“, kaže Koe.

Isinbajeva: Sud u Lozani „sahranio atletiku“

Ruska atletičarka i dvostruka olimpijska šampionka Jelena Isinbajeva rekla je danas da je odluka Međunarodnog suda za sportsku arbitražu (CAS) da ruskim atletičarima zabrani učestvovanje na Olimpijskim igrama u Riju predstavlja „sahranu atletike“, prenela je agencija Tas.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da je odluka Sportskog arbitražnog suda o ruskim atleticarima loša vest, kao i da će odgovarajuće službe analizirati situaciju.

„Može se nedvosmisleno izraziti žalost zbog ove odluke koja se tiče svih naših atleticara, jer tema kolektivne odgovornosti sa naše tačke gledišta teško može biti prihvatljiva. Radi se o atleticarima koji se spremaju za Olimpijske igre, koji nemaju nikakve veze sa dopingom, nikakve veze sa optužbama ili sumnjama, čije doping testove su proveravale strane antidoping organizacije“, rekao je Peskov a prenosi Rojters.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.