U trendu

Savez apeluje na San Antonio

Košarkaški savez Srbije ne osporava i poštuje pravo San Antonija da ne dozvoli nastup Bobana Marjanovića za reprezentaciju Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu, ali je apelovao na tog NBA ligaša da još jednom razmotri sve argumente pošto bivši centar Crvene zvezde „može da igra bez ikakvog straha“.

Košarkaški klub San Antonio zabranio je, prema dogovoru Međunarodne košarkaške federacije (Fiba) i NBA lige, svom novom igraču Bobanu Marjanoviću nastup za Srbiju na predstojećem Evropskom prvenstvu zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Košarkaški savez Srbije je u pismu San Antoniju, koje je potpisao predsednik KSS Dragan Đilas, naveo da uvažava lekare američkog kluba, koji su „potvrdili lekarske nalaze srpskih stručnjaka da nema frakture stopala“.

„Ne osporavamo pravo San Antonija da na osnovu ugovora NBA i FIBA ne dozvoli nastup Bobana Marjanovića za naš nacionalni tim. Mi ćemo, ako to bude konačan stav, to apsolutno poštovati. Apelujemo da se još jednom razmotre svi argumenti koje smo dali i sagledaju mogućnosti pod kojima bi Boban ipak mogao da zaigra na Evropskom prvenstvu i pomogne Srbiji da se plasira na Olimpjske igre sledeće godine“, navodi se u pismu objavljenom na sajtu KSS.

Đilas je u pismu naveo da je za srpsku košarku veliko priznanje odluka San Antonija da angažuje Marjanovića, koji bi „posle uspešnog nastupa za reprezentaciju sa velikim samopouzdanjem otišao u taj klub i ostvario svoje snove – da zaigra u NBA ali i reprezentaciju Srbije“.

San Antonio je povukao Marjanovića sa priprema reprezentacije Srbije kako bi proverio njegovo zdravstveno stanje posle izjave da je centar sa slomljenim stopalom igrao protiv Partizana u finalu plej-ofa Super lige Srbije. Pregledima u SAD utvrđeno je da je povreda zalečena ali da i dalje postoji otok, zbog čega je San Antonio zabranio svom novom igraču učešće na Evropskom prvenstvu.

„Veoma uvažavamo vaše lekare koji su pregledali Bobana. I verujemo da to što su oni uočili u vezi sa stanjem njegovih stopala zaista predstavlja njihovo realno mišljenje. Za nas je izuzetno važno što su oni potvrdili medicinske nalaze naših stručnjaka, kao i doktora koji su ga pregledali u Milanu, da Boban nema nikakve frakture kosti stopala ili bilo kakvu sličnu povredu“, navodi se u pismu.

„Ipak, postoji jedna izuzetno bitna stvar u proceni oko koje se ne slažu. Lekari koji već godinama prate Bobana i prate njegovo zdravstveno stanje na dnevnom nivou smatraju da je stanje njegovih stopala apsolutno identično onome od pre tri, od pre dve ili od pre jedne godine. Sa takvom zdravstvenom situacijom on je igrao košarku u Crvenoj zvezdi i ove sezone postao igrač koji je svojim partijama apsolutno zaslužio titulu koju je dobio – MVP prvog dela Evrolige“, dodaje se.

Evropsko prvenstvo odigraće se od 5. do 20. septembra u Francuskoj, Hrvatskoj, Letoniji i Nemačkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.