U trendu

Serena Vilijams: Neću da ćutim (foto)

Ameriku tresu veliki rasni nemiri, koji su posledica sve brutalnijeg odnosa policije prema afroameričkoj zajednici u SAD-u. Naknadno nasilje izazvano prekomernom policijskom silom i nepotrebnom brutalnošću finalizira brojnim povređenim osobama, masovnim hapšenjima i višemilionskoj materijalnoj šteti.

Serena Vilijams, jedna od najvećih teniserki svih vremena se u utorak na svom Fejsbuk profilu osvrnula na aktuelna događanja u Americi i jasno poručila kako nema nameru da ćuti.

Ona je ukratko prepričala kako je nedavno krenula na put sa svojim 18-godišnjim rođakom koji je upravljao autom. U trenutku kada su ugledali policijsku patrolu, Vilijams priznaje kako je osetila nemir, jer su joj kroz misli prošle užasne scene video snimka koji je obišao svet.

Vilijams se naime prisjetila događaja kada je u gradiću u Minesoti, policija bez ikakvog razloga ubila Filanda Kastilja, mladog crnca, a zločin je snimila mobilnim njegova devojka. Čim je videla patrolu provjrila je koliko je brzo vozio njen rođak i priznala je da je u trenutku zažalila što nije ona sela za volan.

“Nikad sebi ne bih oprostila da se mom rođaku nešto dogodilo. On je tako nevin. Baš kao što su bili i ostali“, napisala je Vilijams, a prenose mediji.

“Verujem kako ljudi u suštini nisu zli. Barem većina. Međutim, ima i puno onih koji iz straha, neznanja i predrasuda čine stvari koje utiču na milione ljudi. Nažalost, došla su vremena kad ćutanje postaje izdaja“, citirala je Serena Martina Lutera Kinga, a onda je dodala: “Ja nemam nameru da ćutim.“

Serena se tako priključila velikom broju poznatih američkih sportista koji su podigli glas zbog policijskog nasilja prema Afroamerikancima, a najpoznatiji primer je Kolin Kapernik, bejzbol igrač San Franciska, koji je u znak protesta odbio da oda počast američkoj himni i za vreme trajanje iste, umesto na nogama, bio je na kolenima, što je kasnije podiglo pravu buru u američkoj javnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.