U trendu

Skandal: Amerikanci pustili nacističku himnu Nemačke, teniserke zgrožene

Američki teniski savez izazvao je skandal zbog čega je bio prisiljen na javno izvinjenje kada je u subotu pre početka prvog meča susreta FED Kupa između SAD-a i Nemačke pustio staru i spornu verziju nemačke himne.

Pre početka prvog pojedinačnog susreta kojeg su trebale da odigraju za SAD Alison Riske i Andrea Petković za Nemačku u Lahainu (Havaji), izvođač je izveo prvu strofu nemačke himne „Das Lied der Deutschen“ koja se ne izvodi od 1945. godine.

Ta prva strofa, koja počinje rečima „Deutschland, Deutschland über alles“ (Nemačka, Nemačka iznad svih), ima otvorenu nacionalističku konotaciju jer je u svojoj ideologiji koristio Adolf Hitler.

„Američki teniski savez se iskreno izvinjava nemačkoj reprezentaciji i njenim navijačima zbog puštanja stare verzije nemačke himne“, objavio je USTA na svom Tviter profilu. „Ta greška se više neće ponoviti“.

Nemačka himna koju je od 1952. koristila Zapadna Nemačka, a onda i od 1990. ujedinjena Nemačka, zapravo je treća strofa pesme „Das Lied der Deutschen“ koja počinje rečima „Einigkeit und Recht und Freiheit“ (Jedinstvo, pravo i sloboda). Prve dve strofe nisu u potpunosti zabranjene, ali nikad se ne pevaju u službenim prilikama. Demokratska Republika Nemačka je između 1949. i 1989. imala vlastitu himnu.

https://www.youtube.com/watch?v=Ru2n2nyUKno

Nemačke teniserke su bile šokirane kada su čule prvu strofu himne koju je Hitlerova Nacistička stranka počela da koristi u skladu sa svojom ideologijom.

„To je užasna sramota, uvreda, to je nešto najgore što sam doživela“, izjavila je kasnije nemačka teniserka Andrea Petković.

Nemačka selektorka Barbara Ritner je incident takođe nazvala „neoprostivim skandalom“ i „neverovatnim nedostatkom poštovanja“.

Ovakav gaf se već dogodio na sportskom takmičenju i to 2011. na Svetskom prvenstvu u kanuu i kajaku u Mađarskoj, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.