U trendu

Skandal na US Openu: Sudija Kirjosa pogurao do pobede, teniski svet u šoku (video)

Jedan od najboljih teniskih sudija Šveđanin Mohamed Lajani nesumnjivo je zaslužan za pobedu Nika Kirjosa nad Francuzom Pjer-Igaom Erberom, kog je australijski teniser svladao sa 4-6, 7-6 (6), 6-3, 6-0 i tako se probio do 3. kola na US Openu.

https://twitter.com/BarstoolHubbs/status/1035219360099586048

Naime, u trenutku kad je Kirjos gubio 0-3 u drugom setu, a Erber je već imao jedan set u svojim rukama, Lajani je sišao iz sudijske stolice i praktično preklinjao Australijanca da pokaže više entuzijazma. Tako se moglo čuti kako Kirjosu izgovara rečenicu: „Pokušavam ti pomoći“.

I pomogao je, jer je Kirjos mnogo bolje zaigrao, ali tek nakon što je Erber poveo 5-2 u drugom setu. Francuz do set-lopte nije stigao, a u velikom preokretu Kirjos je na kraju meča nanizao sedam gemova.

Poraženi Francuz nije se pomirio sa takvim ponašanjem uglednog sudije te je od Teniskog saveza SAD-a tražio da se protiv njega preduzmu odgovarajuće mere.

„Kada vidite šta se dogodilo, onda nikad ne možete da znate šta bi bilo da Mohamed nije otišao da razgovara s njim. Ne znam šta da mislim, ali znam da je Nik od tog trenutka igrao mnogo bolje. On je mogao da mu kaže da obrati pažnju na ponašaje jer bi mogao da ga upozori ako tako nastavi. Međutim to je mogao i da mu kaže s klupe. Nešto treba preduzeti oko ovoga.  Ako je pogrešio onda ga treba kazniti (suca, prim.aut.). Inače, mislim da je Mohamed dobar sudija koji je samo bio zabrinut za Nika“, izjavio je Erber na pres konferenciji nakon meča.

Nakon što je Lajanijeva reakcija podigla buru u javnosti, US Open se oglasio i stao u odbranu arbitra.

„Sudija Lajani je sišao sa stolice kako bi proverio Kirjosovo stanje. Prišao mu je zbog velike buke na terenu kako bi bio siguran da će da ga čuje. Lajani je bio zabrinut da je Kirjosu potrebna medicinska pomoć. Rekao mu je da ako se oseća loše da muže da je dobije. Obavestio je Kirjosa i da ako pokaže manjak interesovanja za nastavak meča da će preduzeti korake i još jednom mu sugerisao da može da dobije pomoć lekara“, navodi se u saopštenju turnira.

Kritike su upuili i neki od najvećih tenisera današnjice, među njima i Rodžer Federer, Kirjosov naredni protivnik.

„Nije posao sudije da se spušta zbog toga, ali jasno mi je šta je pokušavao. Ti kao sudija donosiš odluke sa stolice, a ne ovako kad se spuštaš i pričaš s igračem kao u ovom slučaju. On se jednostavno tamo zadržao predugo, a takvi razgovori mogu da promene stanje uma kod igrača. Mislim da se ovo neće ponoviti i to je svima jasno.“

Novinari pitali i Novaka Đokovića za komentar o sudiji.

„Shvatam zašto su ljudi, možda i Erber, iznervirani zbog onoga što se dogodilo. Razumljivo je. Sudija mora biti neutralan. Ali svi koji znaju Mohameda znaju dobro da je drugačiji od ostalih. Uvek je pozitivan, smeje se, pokušava da tu energiju donese na teren. Voli da od toga napravi šou. Znajući Mohameda, ne verujem da je to uradio iz bilo kog drugog razloga osim da zaista pomogne Niku da shvati da ako nastavi to da radi, možda će dobiti kaznu ili upozorenje. Nisam video šta je tačno bilo, od onoga što sam čuo, znajući Mohameda, mislim da je to uradio na prijateljski način. Verovatno nije želeo da to zvuči kao da preti NIku. S druge strane, shvatam zašto ljudi smatraju da nije trebalo to da uradi“, rekao je Đoković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)