U trendu

Skandalozno: Rusija gubi pravo na organizacije međunarodnih sportskih takmičenja?

Rusija od aprila ne može da organizuje međunarodna sportska takmičenja, navodi se u dokumentu Svetske antidoping agencije (VADA) koji je usvojen u novembru 2017. godine.

Kako navodi portal „Šampionat“, odluka je doneta u skladu sa novim međunarodnim standardom koji je u skladu sa kodeksom VADA, koji je u ime Rusije potpisala Ruska antidoping agencije (RUSADA). Delatnost RUSADA nije u skladu sa antidoping kodeksom od novembra 2015. godine, podsetili su autori.

Sada zahteve za organizaciju svetskih prvenstava i druga međunarodna takmičenja VADA može da prihvata samo od država čije su nacionalne antidoping organizacije usvojile kodeks. U članku se navodi da sve međunarodne federacije od 1. novembra 2018. godine gube legalnu mogućnost davanja međunarodnih turnira Rusiji.

Zabrana se neće odnositi na već odobrene događaje, kao na primer Svetsko prvenstvo u fudbalu. Održavanje Svetskog prvenstva 2020. u stonom tenisu u Jekaterinburgu i druga međunarodna takmičenja u Rusiji pod znakom su pitanja sve dok VADA ne vrati prava RUSADA.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.