U trendu

Štefanek i Fris odlažu odlazak u rvačku „penziju”

Ni najbolji prognozeri nisu mogli da predpostave da će srpski rvači na šampionatu Evrope u Novom Sadu ponoviti prošlogodišnji uspeh, kada je u Rigi oboren 42 godine stari rekord. Ponovo su osvojena tri odličja, što našu reprezentaciju svrstava u red uspešniji nacija kada je u pitanju takmičenje u  grčko rimskom stilu.

Savezni selektor Milorad Dokmanac, koji je na rvačkoj sceni prisutan čak 22 godine, kaže da je i pre šampionata bio plan da se osvoje tri medalje. U Spensu je, posle punih 28 godina, oboren još jedan rekord, koji je držao Senad Rizvanović, osvajač zlatne medalje sa prvenstva Evrope u Norveškoj.

Kako ocenjujete nastup naših rvača na prvenstvu Evrope?

– Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo ispunili plan koji smo zacrtali pre takmičenja. Pri tom treba imati u vidu činjenicu da smo prošle godine u Rigi oborili stari rekord, a to je da sa evropskog prvenstva nismo doneli čak tri medalje. Tada su odličja podedili Nemnješ, Štefanek i Maksimović a u Novom Sadu tom društvu se pridružio Kristjan Fris i to na veličanstven način, kaže Dokmanac.

Da li sada posle prvenstva predstoji smena generacije s obzirom da su i Štefanek i Fris najavili odlazak u penziju?

– Ne, neće optići u penziju jer sada posle ovog takmičenja pronalaze nove sportske motive. Fris želi da ode u Tokio i osvoji olimijsku medalju, dok je Štefanek rekao da neće odustati od cilja, da i na evropskom prvenstvu osvoji zlatnu medalju. Olimpijski pobednik iz Rija će novu šansu imati već naredne godine u Rusiji ili Rumuniji, ističe selektor Srbije u rvanju.

Opšti je utisak da je šampionat organizovan po najvećim sportskim standardima koje propisuje svetska rvačka federacija. Udruženim snagama i sredstvima i Ministrstva za sport i opmladinu Republike Srbije, pokrajinske Vlade i grada domaćina, za takmičenje u Novom Sadu izdvojeno je čak 52 miliona dinara, što najveća suma do sada.

– Kada se stane iza jednog ovako velikog projekta onda ni rezultat ne može da izostane, naglasio je Milorad Dokmanac.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.