U trendu

Štefanek u poteri za jedinim zlatom koje mu nedostaje

Dugo je srpsko rvanje tražilo svoj put ali i mesto u velikoj srpskoj porodici sportova. Nije sve išlo kako treba. Do pre samo nekoliko godina, naš najtrofejniji olimpijski sport nailazio je na velike probleme, a onda kada je Rvački savez Srbije odlučio da angažuje bugarskog stručnjaka Stojana Dobreva, koji je zajedno sa Sretenom Damnjanovićem, nekadašnjim svetskim šampionom, dobro zasukao rukave, i kada je država prepoznala uspešan put nekada trofejnog sporta, krenuli su i prvi veliki rezultati.

Na čelu te uspešne rvačke kolone asova našao se novi olimpijski šampion iz Rija, Davor Štefanek, koji je u sazvežđu velikih asova ovog sporta, na sebi svojstven način uspeo da napravi dobar put, i sebi i brojnoj rvačkoj porodici nađe mesto koje joj danas objektivno u našem sportu pripada.

Novi Sad će od 3. do 7. maja biti rvački centar Evrope, na šampionatu koji će okupiti preko 1.000 takmičara iz 38 zemalja. Oči naše sportske, posebno rvačke javnosti, biće uperene u jednog čoveka. Nema sumnje da će Davor Štefanek biti prva zvezda ovogodišnjeg šampionata i da će mu prvenstvo Evrope biti oproštaj od dresa Srbije, s obzirom da je ovaj iskusni as najavio povlačenje sa srunjače i odlazak u trenere.

– Moj san je da u Novom Sadu pred mojim navijačima u mojoj zemlji osvojim još jedno zlato za Srbiju i da onda mirne duše kažem zbogom sportu koji mi je u prošloj godini doneo puno radosti. Mislim da je takmičenje u kome je naša zemlja organizator, dobra prilika da pokažemo da smo zaista rvačka velesila u Evropi. Pozivam sve navijače, da dođu i podrže nas u još jednom velikom projektu, istakao je Štefanek.

Ljubitelji rvanja će sa velikim očekivanjem pratiti takmičenje na strunjači a sa posebnim interesovanjem čekaće se mogući veliki duel dva velika šampiona i finalista iz Rija, Davora Štefaneka i Mirgana Artjumana iz Jermenije. Naši borci spremno dočekuju prvenstvo a iza sebe, Štefanek, Maksimović, Nemeš i ostali asovi imaju pripreme od čak pet meseci u Senti, potom u Mađarskoj, Bugarskoj, Zrenjaninu i Ukrajini.

Novi Sad je je u ovom veku organizovao dva velika rvačka takmičenja. Prvi put kvalifikacioni olimpijski turnir za igre u Atini 2004. godine i drugi put ponovo kvalifikacije za Olimpijske igre u Pekingu 2008.godin. Oba puta turnir je organizovan po najvećim sportskim standardima, na kome je učestvovalo i više od 70 zemalja (duplo više nego sada), a organizator je od Svetske rvačke federacije dobijao najviša priznanja. Pun doprinos izvanrednoj organizaciji dali su Rajko Tešanović, direktor turnira i njegovi najbliži saradnik Aleksandar Jovančević. Ovaj dvojac se u teškom vremenu, kada država nije brinula za rvanje kao što to danas čini, znalački i hrabro borio da rvanje zauzme svoje mesto u Srbiji.

Najveća novosadska dvorana „Spens“, koja je izgrađena uoči šampionata Evrope u stonom tenisu 1981. godine, spremna je za novi sportski spektakl. Novi Sad, takođe da širom otvori svoje kapije mnogim rvačkim poslenicima iz Evrope a i šire.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.