najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sud odbacio žalbu, Mamić izlazi iz pritvora

Izvršni predsednik Fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravko Mamić mogao bi danas da izadje iz istražnog zatvora, jer je vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda odbacilo žalbu tužilaštva na odluku o izmenjenom predlogu kaucije.

Da bi izašao iz pritvora, u kojem je završio u sklopu istrage u višemilionske malverzacije, Mamić je sudu ponudio šest miliona kuna (oko 900.000 evra) u gotovini i nekretninu koja je procenjena na 7,63 miliona kuna (miliona evra).

Ukoliko danas uplati gotovinski deo kaucije i ako se upiše založno pravo na ponuđenu nekretninu, Mamić bi do kraja dana mogao da izadje iz pritvora.

Prethodno pred istražnim sudijom mora da se obaveže da će se pridržavati mera opreza, koje uključuju zabranu kontaktiranja sa svedocima, medju kojima je i trener Dinama, njegov brat Zoran Mamić.

Najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala sud je ranije odredio kauciju od 14 miliona kuna (1,8 miliona evra) u gotovini ili nekretninama, a on je preko advokata poručio da će ponuditi nekretnine svojih prijatelja.

U prvom pokušaju, on je ponudio nekretnine kao kauciju, ali je sud to odbio, pa je u drugom pokušaju Mamić ponudio kuću jednog prijatelja i više od šest miliona kuna u gotovini.

Iz pritvora je juče izašao njegov sin, fudbalski menadžer Mario Mamić pošto je uplatio kauciju od pet miliona kuna.

Kaucija od četiri miliona kuna je prihvaćena i osumnjičenom istragom preduzetniku Sandru Stipančiću, a četvrti osumnjičeni u tom slučaju, preduzetnik Igor Krota nije ponudio kauciju za odbranu sa slobode.

Istragom je obuhvaćen i izvršni predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) Damir Vrbanović, ali njemu nije odredjen pritvor.

Po prijavi Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, USKOK je pokrenuo novu istragu protiv Mamića i ostalih zbog “zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja”.

Sumnja se da su Mamić i ostali preko “of-šor” firmi od 2004. godine iz Dinama izvukli više od deset miliona evra i pola miliona funti.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike