najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Suspendovana atletičarka traži blažu kaznu zbog pomoći WADA

Turska atletičarka kojoj je oduzeta zlatna olimpijska medalja zbog dopinga zatražila je da joj se skrati suspenzija zato što je pomogla Svetskoj antidoping agenciji (WADA) u istrazi o korupciji u atletici.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani saslušaće Asli Čakir Alptekin 4. jula. Ona je zatražila da joj se osmogodišnja suspenzija prekine zbog “značajne pomoći pružene WADA”.

Ova srednjeprugašica odslužila je tri godine svoje suspenzije, koja treba da istekne 2021. godine.

Tim za istragu koji je oformila WADA tvrdio je u januaru da su dvojica sinova bivšeg predsednika IAAF-a Lamina Dijaka, probali da ucene Alptekinovu nakon što je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

U izveštaju posle istrage navodi se da je Papa Dijak pokušao da iznudi stotine hiljada evra od atletičarke, koja je od turske vlade dobila nagradu od pola miliona evra.

Asli Alptekin je u Londonu osvojila olimpijsko zlato na 1.500 metara, pošto je iste sezone poboljšala sopstveni rekord za nekoliko sekundi.

Istraga WADA navela je da su se sastanci Dijakovih sinova i pratnje atletičarke sastajali u Monaku, gde je sedište IAAF-a, i u Istanbulu.

Atletski savez Turske oslobodio je 2013. godine Alptekinovu optužbi za doping, a IAAF je najavio da će tražiti od CAS suspenziju za nju. Atletičarka je pred sudom naredne godine pristala na nagodbu – da se odrekne zlatnih medalja sa OI u Londonu i evropskog zlata iz iste godine i da odsluži suspenziju.

Ona je kao juniorka bila pozitivna na doping i ponovljeni prekršaj je mogao da joj donese doživotnu suspeziju.

WADA je svoje nalaze predočila francuskoj policiji, koja je potom pokrenula istragu protiv Lamina Dijaka, a raspisala je i potragu za Papa Dijakom, koji se nalazi u Senegalu. Interpol je takodje raspisao potragu za njim.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike