U trendu

Tanjević: Crna Gora će se hvatati za vrat sa svima

Selektor košarkaša Crne Gore Bogdan Tanjević rekao je danas da će njegova reprezentacija biti spremna da se „hvata za vrat sa svima“ i da je najvažnije da bude spremna za poraze uprkos velikim ambicijama.

„Očekujem da se hvatamo za vrat sa svima. Sve veoma poštujemo i sve je moguće. Kada budemo igrali sa Španijom, zapećemo iz sve snage da dobijemo. Imamo tešku grupu, ali… Sjajna je košarka i biće jako teško“, rekao je Tanjević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Reprezentacija Crne Gore se sprema za Evropsko prvenstvo, gde će joj protivnici u Grupi C biti Hrvatska, Češka, Španija, Rumunija i Madjarska.

„Ambiciozni smo, ekipa je vrlo dobra, veoma sam zadovoljan. Čak je i mlada, osim Šehovića su svi do 25 godina. Očekujem da ćemo dobro da igramo“, kazao je Tanjević.

Tanjević je rekao da svaka reprezentacija mora da bude spremna da izgubi, uz izreku da tim koji nije spreman na poraz i ne treba da izadje na teren.

„Tim koji nije spreman za poraz, bolje i da ne izlazi na teren. Treba znati podneti poraz. Ako izgubiš, nemoj da kukaš na sudije i čestitaj kolegi. Nedostaje nam malo kulture u ovom jeb…m, pos…om svetu, poštovanje protivnika, sudija“, rekao je Tanjević.

Bogdan Tanjević je imao veoma opširno izlaganje pred novinarima u Beogradu, tokom kog je govorio o problemima svetske košarke.

Kao jedan od najvećih problema istakao je to što se igrači ne odazivaju pozivima za nacionalne timove.

„Fudbaleri moraju da igraju i prijateljske utakmice za reprezentaciju i niko ne može da odbije, igrači od po 30-40 miliona. Jedan Nejmar, čije je samo obeštećenje bilo 220 miliona evra, moraće da igra za reprezentaciju“, rekao je Tanjević.

On je naveo da mu je nejasno zašto je „NBA liga čudo nevidjeno“ i naveo primer srpskog košarkaša Nikolu Jokića koji neće igrati za reprezentaciju ovog leta.

„Kako je moguće, ti treneri koji ga tamo savetuju? Šta on sad radi? Bacaju tenisku lopticu i igrač treba da je uhvati pre nego što padne drugi put. I za to uzimaju hiljadu dolara dnevno“, rekao je Tanjević.

Oštro je kritikovao i Evroligu koja je zabranila igračima da igraju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

„Došli smo do toga da se ovaj privatnik iz Evrolige sa nama zaj…va. Mi ne znamo ko će igrati kvalifikacije. Srbija, na primer, može da rizikuje poraz od neke skromne reprezentacije“, rekao je 70-godišnji Tanjević.

Upitan kako mu se dopada promena kalendara po kom će se evropska prvenstva održavati svake četiri godine, Tanjević je uz osmeh kazao da bi više voleo da je na svake dve, kako bi „za 10 godina mogao što više da ih uhvati“, s obzirom na to da u svakom timu otprilike provodi toliko vremena.

Istakao je i problem broja igrača u timu na kontinentalnim šampionatima i da niko već devet godina ne reaguje na njegov predlog da se „roster“ poveća sa 12 na 14 igrača.

„Ima devet godina kako sam napisao pismo FIBA da se ovakva takmičenja igraju sa 14 igrača i da mogu da se menjaju. Devet godina to traje i devet godina nema šanse da ih privolim. Nema nikakav razlog da se ne uvede to pravilo“, rekao je Tanjević.

Crna Gora će večeras i u nedelju igrati protiv Grčke i Srbije na Trofeju Beograda.

„Crna Gora je počastvovana što će igrati na ovakvom turniru, sa ovakvim velesilama. Dosta dobro smo se spremili, koliko se može“, rekao je Tanjević.

Crna Gora će prvu utakmicu igrati večeras od 21.00 protiv Grčke u hali „Aleksandar Nikolić“, a drugu u nedelju u istom terminu protiv Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike