U trendu

Teniseri se pobunili: „Sramota! Hitno promenite nešto, ovo nije fer“

U Australiji je u toku prvo izdanje ATP Kupa za tenisere, a u isto vreme u Dohi se igra prvi ATP turnir ove godine. Teniseri koji igraju u Dohi razočarani su time što ne mogu da nastupaju za svoje reprezentacije i nisu u prilici da osvoje maksimalnih 750 bodova.

ATP Kup se održava u Brizbejnu, Pertu i Sidneju i može najboljima doneti čak 750 bodova, zavisno od ranga protivnika sa kojima igraju. Novak Đoković je, na primer, prva tri meča osvojio 145 bodova, 20 više od Rafaela Nadala. Najviše je ATP Kup donio Poljaku Hubertu Hurkaču, koji je zasad osvojio 190 bodova. S druge strane, u Dohi će pobednik turnira dobiti 250 bodova.

Ne samo da ATP Kup donosi više bodova,već i više para, pa je Đoković dosad zaradio i 350 hiljada dolara, 130 hiljada više nego što bi dobio osvajanjem titule u Dohi.

„Nešto se mora hitno promeniti jer ovo nije fer“, pobunio se ruski teniser Andrej Rubljov.

On je 23. na svetu, ali i tek treći Rus na ATP listi iza Danila Medvedova i Karena Hačanova. Zbog toga Medvedev i Hačanov igraju za Rusiju na ATP Kupu.

„U Australiji sad igraju neki teniseri koji nisu među 900 najboljih, igraju kao drugi teniseri svojih zemalja i osvajaju bodove. U pola tih zemalja ja bih ja bio prvi teniser, a u skoro svim bih bio među dvojicom najboljih. Nisam jedini koji je razočaran ovakvom situacijom.“

„Meni se za konačni ranking računa samo 18 turnira, a njima će se ovaj ATP Kup računati kao 19. To nije u redu“, smatra Rubljov.

Još jedan od onih koji su razočarani i koji nisu upali u svoju reprezentaciju je Francuz Žo-Vilfried Conga.

„Voleo bih da sam i ja tamo. Meni se ovo ne čini baš pravednim i mislim da ATP mora nešto da promeni“, rekao je Conga, trenutno 30. teniser sveta.

Prvi nosilac Dohe je Sten Vavrinka koji je otkazao ATP Kup jer ima ugovor s Dohom, a među poznatijim teniserima u Kataru je i Španac Fernando Verdasko.

„Ovo je sramota da su stavili turnir poput Dohe u istu nedelji kao ATP Kup. Sve dok bude tako, ja nikad neću zaigrati na ATP Kupu“, poručio je Verdasko koji i ne bi mogao da igra ATP Kup jer je tek peti Španac na ATP listi.

Zabrinuti organizatori turnira u Kataru pokrenuli su pregovore da se turnir prebaci u seriju ATP 500 kako bi barem bodovno mogli da budu konkurencija ATP Kupu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.