U trendu

Teodosić – stranac koji se najviše odomaćio

Sve ukazuje na to da bi kapiten naše košarkaške reprezentacije Miloš Teodosić (30) mogao da se rastane ovog leta s ekipom CSKA u kojoj je već šest godina. Krajem juna 2014. potpisao je drugi trogodišnji ugovor s Moskovljanima, a nedavno je najavio da će ovog leta prvo da razgovara s njihovim rukovodstvom pa tek eventualno s nekim drugim.

Kao druga opcija pominje se, još od prošlog leta i Olimpijskih igara u Riju, neki od klubova NBA lige. Teodosićeve atletske predispozicije možda nisu idealne za najbolju ligu sveta, ali je po osećaju za igru, maštovitosti i asistencijama verovatno jedan od najboljih igrača na planeti. Uostalom, to mu priznaju i neki američki stručnjaci, pa i njihov doskorašnji selektor Majk Križevski koji je posle finala u Riju rekao da je „Teodosić nesumnjivo kalibar za NBA”!

Šta god da odluči, Teodosić je već svoje ime zlatnim slovima upisao u istoriju i CSKA i Evrolige. U najboljem klupskom takmičenju na kontinentu jedan je od trojice stranaca s najdužim neprekidnim stažom. Od 2011. godine, pored njega, klub nisu promenili još samo Džejsi Kerol (Real) i Devin Smit (Makabi) koji ni blizu nemaju tako snažan uticaj na igru svog tima kao on. To posebno ima težinu u klubu kakav je CSKA koji je u poziciji da bira i da najskuplje moguće plati organizatora svoje igre. Bilo je i nekih manje lepih trenutaka u proteklih šest godina, ali predsednik kluba Andrej Vatutin je verovao u najboljeg asistenta Evrolige.

Danas kada najveći klubovi menjaju strance kao patike, Teodosićev staž u CSKA deluje donekle i nestvarno. Pogotovo kada se zna da je malo stranih košarkaša ostavilo tako dubok trag u istoriji najvećeg ruskog kluba kao on.

Grk Teodoros Papalukas je tamo proveo sedam sezona (2002-08, 2012/13), osvojio dve Evrolige (2006, 2008), bio jednom njen najbolji igrač (2007), dva puta najbolji asistent (2007, 2009), jednom MVP finalnog turnira (2006), dva puta član idealne petorke (2006, 2007).

Teodosić će se narednog meseca (19-21. maj) u Istanbulu boriti za svoj drugi trofej najboljeg klupskog takmičenja mimo NBA, posle prošlogodišnjeg osvojenog u dramatičnom finalu s Fenerbahčeom u Berlinu. Gledajući samo karijeru u CSKA, dva puta je završio na čelu liste dodavača (2011/12, 2016/17) i isto toliko puta izabran u idealnu petorku lige (2015, 2016).

Od stranaca, šest sezona u tom klubu su proveli – i to istih šest (2005-2011) – Amerikanac Trajan Lengdon i slovenački igrač Matjaž Smodiš (2005-2011) koji su osvojili iste dve Evrolige kao i Papalukas. Lengdon je bio i najbolji košarkaš završnog turnira 2008.

Moskovljani su s Teodosićem uvek stizali do fajnal-fora (jedini klub s takvim učinkom poslednjih šest godina), ali su samo lane podigli trofej. Njegov debi se neslavno završio, kada je 2012. u Istanbulu ekipa prokockala 19 poena prednosti, 11 minuta pre kraja, u finalu protiv Olimpijakosa, na čijoj klupi je sedeo Dušan Ivković. Sada se vraća u na isto mesto (opet se igra u dvorani „Sinan Erdem”), ali jači nego ikad, sa olimpijskim srebrom i Evroliginim peharom iz Berlina koji je skinuo ogroman teret s njegovih pleća.

Posle Teodosića, Kerola i Smita, najduži neprekidni staž u nekom od sadašnjih evroligaša imaju Kostas Kajmakoglu (Uniks), Ante Tomić (Barselona), Džejms Gist (Panatinaikos) i Silvan Lendsberg (Makabi). Sva četvorica su stigla u te klubove leta 2012.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.