U trendu

Toni Nadal: Đokoviću ne treba Pepe Imaz

Ako neko dete naučiš da udari forhend, možeš ga naučiti i da ima čeličnu volju, rešenost da bude najbolji. Pod tim geslom Toni Nadal uči Rafu od četvrte godine, kada je desnorukog dečaka naterao da igra tenis levom i probudio u njemu „zver“ kakvu ovaj sport u istoriji nije video. Stric i trener drugog najuspešnijeg igrača ikada odgovorio je na nekoliko pitanja „Novosti“ posle treninga na kom je njegov pulen bio besan kao ris što mnogi servisi idu u mrežu.

– Neće odustati dok ne pogodi – dobacio je Toni španskim novinarima, zadovoljan što „kralj šljake“ ni posle 15 grend slemova nije izgubio tu borbenu crtu u karakteru.

Nekad su „bik sa Majorke“ i Srbin na terenu bili kao rogovi u vreći, a trener koji je gledao skoro svih 50 međusobnih mečeva, veruje da će se Novak vratiti na nivo koji sada imaju Nadal i Federer. I da tu neme neke preterane filozofije.

– Ne verujem u spoljne stvari, spoljne uticaje na psihu igrača – sumnja Toni u metode svog sunarodnika Pepea Imaza. – Mentalna snaga je samo do njega, ne može Imaz da mu pomogne oko toga. Kada vidim Agasija u njegovom boksu, to je već nešto drugo, jer je veliki šampion. Ali, dok igrač u sebi ne reši da hoće da bude najbolji, niko mu ne može prići. Najvažnije je da to oseti u sebi opet.

Tek povremeno je Đoković osećao to o čemu priča Rafin stric, jer je izgubio taj borbeni duh posle 12. recke i kompletiranog slema u Parizu.

– Volja i glad za trofejima mogu da se vrate za čas. Ja Novaka uvek smatram jednim od najvećih favorita, čak i kad se on ne oseća dobro. Uvek je, bez pogovora, kandidat za titulu na svim turnirima gde se pojavi. Ne možemo reći posle Rolan Garosa da nema šanse na Vimbldonu, a onda odjednom postane favorit posle jedne titule na travi. Ako govorimo o ritmu, mislim da ga je uhvatio, ali sve i da nije, opet je čovek koga treba pobediti. To nam je, uostalom, kroz celu karijeru bio izazov.

Kada su mišićavi momak duge kose i mršavi dečko iz Srbije još kao tinejdžeri prvi put odmerili snage na Turu u četvrtfinalu Rolan Garosa 2006, Toni je predosećao da će odgledati još mnogo njihovih mečeva.

– Meni je potpuno prirodno to što su njih dvojica odigrali čak 50 mečeva, najviše u istoriji nekog rivalstva. Sličnih su godina, dugo su u vrhu na Turu, normalno je da se sastaju više puta godišnje. To rivalstvo mi je od starta bilo lepo, jer je na samom terenu čvrsto, obojica uvek toliko žele pobede, ali van terena su izgradili prijateljski odnos. Nije od početka bilo tako, ali sazreli su.

Često je Toni spominjao da je Nole možda i više gurao Rafu od Rodžera.

– Sa Federerom je uvek bilo nešto posebno, jer je to prvo veliko rivalstvo koje je imao Nadal. Ali, sa Đokovićem je bilo teže u nekim trenucima, jer je to bio period kada su u vrhu bili svi najjači. Federer, Nadal, Đoković, Marej. Drago mi je da ih opet vidim sve na okupu u vrhu – zaključio je Toni Nadal.

Trijumfom na Vimbldonu, Rafael Nadal bi se vratio na prvo mesto, a ima šansu to da učini i ako ne podigne pehar. Dovoljno je da u drugoj nedelji dogura dalje nego Marej.

– Ne zanima njega toliko prvo mesto sad, on želi titule, titule i još titula. Za nas je to prioritet sada. Ali, lepo što se opet rasplamsala borba za prvu poziciju na listi.

U boksu stručnog štaba Nadala se smenjuju Toni, Karlos Moja, Francisko Moja, a i Đoković se pojačao novim bivšim asom, Mariom Ančićem.

– Novak zna šta radi, ne mogu da sudim o njegovim postupcima, ali sigurno da i Agasi i Ančić mogu da mu pomognu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.