U trendu

Tragedija koja je Federera učinila jačim: Slomila ga je smrt prijatelja koji ga je stvorio

Rodžer Federer imao je nekoliko trenera tokom svoje karijere: Pol Anakon, Severin Luti i Stefan Edberg neki su od njih. Danas ga vodi Ivan Ljubičić koji je usavršio bekend najboljeg tenisera svih vremena, ali Piter Karter bio je njegov najbliži trener i čovek za koga se Švajcarac puno vezao.

Federer je osvojio 18 Gren Slemova u karijeri. Igra najlepši tenis na planeti, poseduje dinamičnost i fluidnost u igri. Jednostavno rečeno, legendarnom Švajcarcu ništa ne nedostaje u igri. On je ikona ovog sporta.

Poslednjih godina dominaciju na ATP ljestvici preuzeli su neki novi teniseri poput Novaka Đokovića i Endija Mareja. Međutim, početkom 2017. Federer je pokazao celom svetu o kakvom se igraču radi. Nakon što se odmorio od tenisa i oporavio od povreda, pojavio se na Australijan Openu kao 17. teniser sveta. Mnogi su mu predviđali brzo ispadanje i brzi završetak karijere. Niko ga nije shvatio ozbiljno, a on je na možda najvažnijem turniru u karijeri stisnuo zube i pobedio. Sebe, ali i sve one koji su sumnjali u njega. U istorijskom finalu dobio je svog najvećeg rivala Rafaela Nadala u pet setova, kao što je ranije izbacio i Nišikorija i Vavrinku.

Nedugo nakon toga, osvojio je dva ATP Masters turnira Indijan Vels i Majami. Takve rezultati postizao je samo 2006. godine, kada je bio na vrhuncu. Mnogi smatraju da je Federer previše „hladan“, ali prolazio je kroz jako teške trenutke, a oni najteži povezani su upravo sa Karterom.

Ko je bio Piter Karter i šta je on značio Federeru? Na ovogodišnjem Australijan Openu iz svečane lože Švajcarca je bodrio jedan stariji par, dvoje australijskih penzionera. Oni nisu bili samo navijači koji su došli da uživaju u Rodžerovim majstorijama, nego par koji ima dugu istoriju odnosa sa legendarnim Švajcarcem.

Ključna osoba u formiranju Rodžerove ličnosti je bivši australijski teniser Piter Karter koji ga je vodio u tinejdžerskim danima.

„Piter Karter najviše je uticao na tehniku mog tenisa o kom ljudi toliko pričaju. Godinama sam to usavršavao, ali on je postavio temelje i zato sam toliko srećan što su njegovi roditelji gledali kako osvajam titulu. To mi jako znači. Nisam verovao da mogu da postanem veliki teniser. Znate li ko me je uverio u to? Piter je taj koji mi je otvorio oči!“

Iako talentovan igrač, Karter nije imao puno uspeha na turnirima, a više puta bio je povređen i to ga je usporilo, ali i nateralo da postane trener. Nakon nekoliko godina treniranja Federera postao je glavni trener švajcarske Dejvis Kup reprezentacije, najviše zahvaljujući Rodžeru. U Švajcarskoj je bio omiljen, prenosi Index.

Karter je u Federera ugradio posebnu etiku – radnu, a i sam Rodžer je govorio kako je australijski karakter ugrađen u njegovu DNK. Kao klinac Rodžer je imao kratak fitilj i bio je jako nesiguran u svoje sposobnosti. Tada je na scenu stupio Karter koji je oblikovao Švajcarca. Napravio je od njega mentalnu gromadu.

Međutim, njihova savršena saradnja završena je tragično. Karterova žena Silvija koja ima švajcarske korene dugo se borila sa opakom bolešću. Uspela je da pobediti tumor i to je želela da proslavi sa svojim suprugom. Odlučili su se za romantično putovanje, a u izboru im je pomogao Federer. Preporučio je državu u kojoj je rođena njegova majka, Južnoafričku Republiku. Australski par krenuo je na putovanje na safari po nacionalnom parku u Johanesburgu. Federer je igrao turnir u Kanadi. Međutim, dogodila se tragedija. Bračni par doživeo je automobilsku nesreću nakon što je vozač morao da skrene kako bi izbegao sudar sa kombijem. Njihov džip probio je ogradu mosta i pao u reku. Karter i vozač su poginuli.

Švajcarac je tokom turnira u Torontu saznao za tužnu vest. Bio je strašno pogođen, pogotovo zato što im je on predložio destinaciju. Kada su mu rekli što se desilo, švajcarski tenisač išao je po ulicama Toronta plačući i vrišteći. Niko nije mogao da ga uteši. Na prvom sledećem meču Dejvis Kupa Rodžer je nosio majicu sa Karterovim imenom na leđima.

„Strašno… Toliko puno vremena proveli smo zajedno, još otkako sam bio dečak. Bio je tako smiren, a tako zanimljiv i duhovit. Nikad neću moći da mu se zahvalim na svemu što mi je dao. Tek sad vidim koliko je tenis ustvari nevažan u životu“, rekao je tada Federer. Otkazao je nastup u parovima i vratio se u Švajcarsku na sahranu trenera i prijatelja.

„Bila je to prva smrt jednog bliskog člana porodice koja je pogodila Rodžera. Bio je neutešan, kao i cela naša porodica. Međutim, to ga je učinilo psihički jačim“, otkrila je Rodžerova majka koja je bila vrlo bliska sa Karterom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.