U trendu

Trener Lidsa priznao da gleda treninge protivnika

Trener fudbalera Lidsa Marselo Bijelsa rekao je danas da uoči svake utakmice pošalje člana svog stručnog štaba da odgleda trening protivničke ekipe.

Bijelsa je sazvao konferenciju za medije, nakon što su Fudbalski savez (FA) i Engleska fudbalska liga (EFL) počeli istragu o „špijuniranju“.

Uoči pobede protiv Derbija prošlog petka, Bijelsa je priznao da je poslao nekoga da odgleda trening Derbija.

„Gledao sam sve rivale protiv kojih igramo i gledao sam sve njihove treninge. Sve informacije sakupljam a da ne gledam protivničke treninge, pa zašto sam onda poslao nekoga da gleda te treninge? Samo zato što sam mislio da time ne kršim norme. Sakupio sam informacije koje ionako mogu da dobijem na drugi način“, rekao je Bijelsa, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

„Osećamo se krivim ako ne radimo dovoljno. Gledanje kako protivnici treniraju nam dozvoljava da osećamo manji stres, a u mom slučaju, ja sam dovoljno glup da dozvolim ovakvu vrstu ponašanja“, dodao je bivši selektor Argentine.

On je rekao da nije uradio „ništa nelegalno“, ali da će morati da prihvati kaznu, ako ih njemu ili klubu izreknu EFL ili FA.

Bijelsa je u prezentaciji, koristeći powerpiont, prikazao okupljenim novinarima koliko analiza on i njegova ekipa obave za svakog protivnika, pre svake utakmice i dodao da svaka analiza traje po četiri sata.

Koristeći za primer utakmicu sa Derbijem, 63-godišnji trener pokazao je koliko je u procentima ta ekipa igrala odredjenom formacijom, koji igrači su korišćeni u različitim pozicijama i druge stvari.

Trener Derbija Frenk Lampard rekao je da je špijuniranje njegove ekipe „loše“ i „neetično“ i da je to poremetilo pripreme njegovih igrača za utakmicu. Lids je pobedio Derbi sa 2:0 i prvi je na tabeli druge engleske lige, Čempionšipa. Derbi je šesti na tabeli sa 11 bodova zaostatka.

Dan posle utakmice, uprava Lidsa se putem saopštenja izvinila Derbiju i podsetila svog trenera na „integritet i poštenje“ kluba.

Uprava EFL je u pismu upravi Lidsa tražila komentar povodom situacije i navela da je taj postupak trenera u suprotnosti sa statuom 72 kluba, potpisanim prošlog leta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.