U trendu

Trojica ruskih navijača osudjena u Francuskoj na kaznu zatvora

Trojica ruskih navijača osudjena su danas u Francuskoj na godinu do dve zatvora zbog nasilja na ulicama Marseja tokom Evropskog prvenstva u fudbalu.

Oni su osudjeni na 12, 18 i 24 meseca zatvora, uz dve godine zabrane ulaska u Francusku. Nalozi za njihov pritvor već su izdati.

Tužilaštvo je tražilo kazne od godinu dana do 30 meseci zatvora i dve godine zabrane ulaska u Francusku za trojicu koji imaju od 28 do 33 godine.

Osudjeni su iz grupe od 43 navijača privedenih pre dva dana nedaleko od Marseja. Od tog broja 20 ruskih navijača biće deportovano u ponedeljak, saopštile su francuske vlasti.

Stefan Bujon, prefekt Južne Francuske rekao je da su navijači osumnjičeni da su učestvovali u sukobima povodom meča Engleska – Rusija 11. juna u Marseju i da su zadržani u centru za pritvor. Nisu navedena njihova imena.

Ruski navijači su privedeni u utorak pošto je njihov autobus francuska pocija zaustavila kod Marseja da bi proverila da li u njemu ima huligana.

Vodja ruskih navijača Aleksander Šprigin, jedan od navijača koje čeka deportacija, rekao je agenciji AP telefonom da su on i drugi navijači izloženi nefer pritisku.

„Mi smatramo da je to politička odluka“, rekao je on i dodao da niko od njih 20 nije učestvovao u nasilju.

„Podneli smo žalbu protiv deportacije. Čekamo konzula i advokate“, rekao je on i dodao da su oni predali policiji snimke s telefona koji pokazuju da prošle nedelje nisu prisustvovali nasilju.

Njihovo hapšenje izazvalo je diplomatsku krizu izmedju Francuske i Rusije.

U nasilju kod stare luke i stadiona Velodrom u Marseju, u subotu na dan utakmice i tokom dva prethodna dana povredjeno je 35 ljudi, skoro svi su Britanci.

Šest Britanaca, tri Francuza i jedan Austrijanac već je osudjeno u ponedeljak na do godinu dana zatvora zbog navijačkog nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar