najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Udovičić: Doping u Srbiji na nivou statističke greške

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je ponosan što je broj srpskih sportista koji su bili pozitivni na antidoping testu minimalan i poručio da će se nastaviti sa edukacijom kako bi se taj trend nastavio.

“Kao ministra sporta raduje me što je broj pozitivnih antidoping testova u Srbiji na granici statističke greške. Od više od 5.000 sportista koji su testirani u poslednje vreme, samo jedan posto bilo je pozitivno. To je za pohvalu, iako smo svedoci da svakodnevno Antidoping agencija radi svoj posao i otkriva one koji koriste nedozvoljena sredstva”, rekao je Udovičić novinarima nakon što je otvorio prvi Kongres o prevenciji dopinga u sportu u beogradskom Domu omladine.

On je dodao da mu je čast što jhe imao priliku prvi da se obrati učesnicima Kongresa, jer je reč o temi koja je izuzetno značajna za Srbiju i srpski sport.

“Ovim kongresom upotpunjujemo edukativni sistem koji želimo da uspostavimo i skrenemo pažnju na sve stvari koje tište sport i znaju da budu neprijatne za sportiste. Ako želimo da napredujemo, postižemo kvalitetne rezultate i razvijamo bazu, moramo da razvijamo i ono što proizvodi sportiste i sportske radnike. Sportisti moraju da budu usredsređeni na teren kako bi što bolje predstavljali sebe, klub i državu”, istakao je Udovičić.

On je izneo dosta komplimenata na račun Antidoping agencije Srbije, ilustrujući to podatkom da su sva tri evropska kontrolora na Evropskim igrama u Azerbejdžanu bila iz Srbije.

Kasnije, tokom kongresa ucesnicima će se obratiti i srpski vaterpolista Nikola Rađen, koji je nedavno “pao” na antidoping testu i trenutno čeka kaznu.

Klubovi i grad moraju sami da nađu rešenje

Udovičić je rekao da dva najtrofejnija vaterpolo kluba u Srbiji, Partizan i Crvena zvezda, moraju sami da pronađu rešenje oko finansiranja termina za treninge i utakmice.

Partizan i Crvena zvezda uputili su apel Gradu da im omogući besplatne termine za treninge kako bi opstali i nastavili da stvaraju igrače za reprezentaciju, a podršku su dobili i od predsednika Vaterpolo saveza Srbije Milorad Krivokapić.

“Sekretar za sport i omladinu Beograda Slavko Gak je izneo podatke koliko grad pomaže klubove, a ja mogu da kažem kakva je situacija na republičkom nivou. Nemamo kašnjenja prema vaterpolistima i savezima, prvi put Vlada je izmirila sve obaveze koje je imala prema sportistima. Znam i sam kada sam igrao koliko se dugovalo igračima, sa ponosom mogu da kažem da to sad nije slučaj”, rekao je Udovičić novinarima posle otvaranja prvog Kongresa o prevenciji dopinga u sportu.

On je dodao da problem teške finansijske situacije u srpskom vaterpolu datira odavno.

“Vaterpolo je naš najuspešniji sport, sport koji nas je toliko puta obradovao, namamio osmehe, ne samo u zemlji već i van granica Srbije. Problem vaterpola nije gorući sada, on datira iz vremena kada sam učesovao za nacionalni tim. Svi naši klubovi su u teškoj finansijskoj situaciji, ne samo vaterpolo”, rekao je Udovičić.

Ministar je poručio da u Srbiji postoji 12.000 klubova, što je duplo više u odnosu na ostale zemlje.

“Tendecija jeste širenje baze, da što više dece okupimo da se bave sportom, ali i da im omogućimo kvalitetniji rad. Mesto funkcionera nije prvilegija, već obaveza. Ljudi koji vode klubove i saveze moraju da shvate da su prihavatili veliku odgvornost zbog svih rezultata koji su u prošlosti preuzeti”, poručio je Udovičić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Provereno - nije

    Pre će biti da su antidoping kontrole na nivou statističke greške 😀

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike