najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Uefa u decembru odlučuje o promenama u Ligi šampiona

Evropska fudbalska unija (Uefa) odlučiće u decembru o pomenama u Ligi šampiona, pošto veliki evropski klubovi žele novi format i veći deo godišnjeg prihoda od takmičenja, koji iznosi milijardu dolara.

Čelnici Uefe i velikih evropskih klubova održali su niz sastanaka u Milanu, gde je u subotu odigrano finale Lige šampiona. Kako je rečeno agenciji Asošiejted pres, pregovori o trogodišnjim promenama u Ligi šampiona, počevši od 2018. godine, sporo napreduju.

Pojedini bogati evropski klubovi su u januaru predložili da se oformi Super liga, ali je taj predlog odbijen, pošto je bila namera da to bude liga zatvorenijeg tipa, samo za najbogatije.

Cilj promena je da se trenutni sistem takmičenja u Ligi šampiona od 32 ekipe u grupnoj fazi napravi atraktivnijim za najveće klubove i televizijske gledaoce širom sveta. Mnogi navijači smatraju da se najbogatiji evropski klubovi grabe za moć i novac, iako su već bogati i uticajni.
 
Predsednički izbori u Uefi održaće se 14. septembra i očekuje se da će se posle toga Uefa okrenuti pravljenju planova za svoje najveće klupsko takmičenje.

Novi predsednik Uefe će 15. septembra predvoditi sastanak Izvršnog odbora, a očekuje se da će odluke o Ligi šampiona biti donete u decembru u Nionu.

„Potreban nam je format Lige šampiona do kraja godine. Konsultujemo se i slušamo“, rekao je direktor takmičenja Uefe Djordjo Marketi.

Promene u formatima takmičenja moguće su na svake tri godine, a moraju da budu odobrene pre nego što Uefina agencija za marketing počne da prodaje televizijska i marketinška prava za Ligu šampiona i Ligu Evropa za naredni komercijalni ciklus.

U poslednjoj rundi pregovora, za ciklus od 2015-2018, Liga Evropa je nagradjena time što njen šampion stiče pravo učešća u Ligi šampiona.

Do 2018. godine 32 kluba u grupnoj fazi Lige šampiona podeliće svake sezone skoro 1,3 milijarde evra od nagradnog fonda Uefe.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike