U trendu

Ukleti klub iz Češke: Samoubistva igrača, teška obolenja i droge

Bio je to hladni 6. decembar 2011. u Češkoj. Viktoria iz Plzena, državni prvak, dočekala je tadašnjeg prvaka Italije, AC Milan, u grupi Lige šampiona. Ta se utakmica igrala na Eden Areni u Pragu i završilo se 2-2, a Viktoria je sa trećeg mesta, u kojoj su još igrali Barselona i Bate Borisov otišla u Evropsku ligu.

Prvi gol postigao je stoper Dejvid Bajstron (34) koji je juče pronađen mrtav u svom stanu i kao razlog samoubistva navode se problemi finansijske prilike.

Veliki problemi za Bajstrona počeli su pre četiri godine kada ga je Uefa suspendivala za doping nakon utakmice Lige šampiona u Minsku protiv Bate Borisova. U krvi mu je pronađen pervitin, odnosno, Bajstron je konzumirao sintetičku drogu metamfetamin. Dobio je dve godine kazne, pokušao je da se vrati na staro, ali onda ga je sasekla teška povreda kolena. Povratka mu više nije bilo.

Priča postaje strašnija kad znamo da se pre gotovo mesec dana ubio njegov bivši saigrač iz Viktorije František Rajtoral (31). Za Rajtorala se znalo kako se bori protiv depresije. Policija ga je pronašla u njegovom stanu, a u turskom Gaziantepsporu, gde je igrao do tragičnog okončanja, tvrde kako ničim nije dao da se nasluti kako ima problema.

Da doista postoji nešto ukleto u Viktoriji iz Plzena, otkriva i slučaj Slovaka Mariana Čišovskog, takođe obrambenog igrača koji je igrao uz Bajstrona, zajedno sa Rajtoralom. On je pre tri godine oboleo od amiotrofične lateralne skleroze, odnosno, prekinuta mu je veza između mozga i mišića.

– Osećam se kao da se nisam brinuo za sebe. Ali ne odustajem. Smejem se i dalje, to mi daje snagu. Motiviše me ako mogu da pomognem ljudima koji su u problemima poput mene – pričao je Marian pre dve godine.

David Limberski je poznat kao zli dečko češkog fudbala, razbio je nekoliko auta, bežao sa priprema kluba i pred policijom.

Najbolji asistent Viktorije, Jan Kopic, pre mesec dana optužen je za pozajmljivanje novca dilerima droga, a njegov donedavni klupski kolega koji je trenutno ‘zaposlen’ u ruskoj Ufi, Ondrej Vanek, dobio je optužbu da je sarađivao sa grupom koja je preprodavala drogu.

Tužna je sudbina i istaknute bivše ‘devetke’ kluba, Daniela Kolara. Njegova supruga Tereza preminula je od raka u 30. godini i zbog toga je on upao u velike psihičke probleme. Ona je bila njegova prva i jedina životna ljubav.

– Upoznali smo se u diskoteci pre 12 godina. Živeli smo zadnjih devet godina zajedno i ona je bila nešto najlepše što sam video u životu – prepričavao je utučeni Daniel.

Totalni sunovrat karijere zahvatio je i češkog ‘Mesija’, možda i najpoznatijeg imena iz šampionske Plzenove generacije, Vaclava Pilara. Njemu su povrede uništile kolena nakon odlaska u Nemačku gde je neko vreme igrao i za Volfsburg. Već dve godine nije zaigrao fudbal.

U Češkoj smatraju kako su svi problemi počeli nestankom vlasnika kluba, Miroslava Križa, 2009. godine. On je bio bogataš mutnog porekla, ali i čovek koji je u klub doveo trenera Pavela Vrbu i sastavio ekipu koja je dominirala Češkom. Uspeo je da se probije u fudbalu i bio jedini vlasnik oklopljenog Rols-Rojsa sa neprobojnim staklima u državi. To čak nisu imali ni predsednici republike.

Jednog dana samo je nestao ispred restorana i posle godinu dana, policija ga je proglasila mrtvim. Pretpostavke govore kako ga je otela ili instantno ubila neka mafija, prenosi 24 sata.

Nešto je ukleto u ovom klubu. U Češkoj se već pitaju – ko je sledeća žrtva?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.