U trendu

Ukrajina ublažila stav, dozvoljava svojim sportistima da se takmiče protiv ruskih i beloruskih

Ukrajina neće više zabranjivati svojim sportistima da učestvuju u takmičenjima u kojma, kao neutralni, učestvuju i sportisti iz Rusije i Belorusije.

Ukrajina je do sada zabranjivala svojim sportistima da učestvuju utakmičenjima u kojima su ruski i beloruski sportisti čak i kao neutralni, ali je sada ublažila stav, godinu dana pre početka Olimpijskih igara u Parizu.

Prema dokumentu koji je objavila ukrajinska vlada, od njenih sportista će se zahtevati da bojkotuju sportiste iz Rusije i Belorusije koji se takmiče pod svojim zastavama i državnim simbolima ili su na drugi način dali znak podrške jednoj od tih zemalja.

Promena stava mogla bi da olakša put Ukrajincima da učestvuju na Igrama u Parizu 2024. godine.

Međunarodni olimpijski komitet preporučio je da se sportisti iz Rusije i Belorusije takmiče u olimpijskim kvalifikacijama kao neutralni bez državnih simbola. Upravna tela većine olimpijskih sportova su ili prihvatile preporuku MOK ili rade na planovima da počnu sa primenom.

MOK i dalje preporučuje zabranu učešća Rusije i Belorusije u timskim sportovima i isključuje sportiste koji imaju ugovor sa vojskom ili podržavaju rat.

MOK je istakao da još nije doneo konačnu odluku o dozvoli da ruski i beloruski sportisti kao neutralni učestvuju na Igrama u Parizu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar