U trendu

Umro legenda Spartaka Antal Tapiška

Legendarni fudbaler Spartaka Antal Tapiška umro je u 88. godini, saopštio je danas subotilčki prvoligaš.

Tapiška je karijeru započeo tokom trogodišnjeg služenja vojnog roka, a igrao je za splitski Mornar i Naša krila, a proveo je jednu sezonu u Partizanu. Posle toga se vratio u Suboticu i 1947. godine zaigrao za Spartak, u kome je proveo punih 14 godina.

Za „golubove“ je odigrao više od 500 utakmica i bio je jedan od najzaslužnijih za sjajne rezultate Spartaka u tom periodu. Subotičani su tokom pedesetih igrali u prvoj ligi SFRJ, koja je imala izmedju 12 i 14 klubova tada.

„Mojoj generaciji je pogon bilo veliko drugarstvo. Novca nije bilo, a svi smo dobili zaposlenje preko železnice, koja nam je tada bila sponzor“, govorio je Tapiška u intervjuu za portal Gradsubotica iz 2013. godine.

Tapiška je igrao u odbrani i nosio je broj dva na ledjima. On je bio u generaciji Spartaka koja je odigrala neke od najčuvenijih mečeva u istoriji, medju kojima je i pobeda nad zagrebačkim Dinamom od 6:2 iz 1956. godine. 

Od igračke karijere oprostio 1960. godine u oproštajnom meču između Spartaka i Dinama iz Drezdena. Posle toga, Tapiška je vodio timove Vinogradara i Zorke, ženski fudbalski klub, pionirsku školu, a zatim bio upravnik Gradskog stadiona.

Sahrana Antala Tapiške obaviće se se u subotu, 12. marta, na Bajskom groblju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.