U trendu

„‘Večiti’ mogu prezimiti u Evropi ali samo uz jaču klupu“

Euforija oko plasmana Partizana i Crvene zvezde u grupnu fazu Lige Evrope polako se stižava nakon žreba i saznanja ko su budući protivnici.

Partizan će prolaz dalje tražiti u duelima sa Dinamom iz Kijeva, Jang Bojsima i albanskim Skenderbeuom dok će Zvezda imati nešto teži posao protiv Arsenala, Kelna i BATE Borisova iz Belorusije.

Foto: Pixabay/john_gotti_serbia

Kolike su šanse “večitih” u Evropi i kako protiv, recimo, Kelna ili Jang Bojsa pitali smo Branislava Ugrenovića, nekadašnjeg fudbalskog internacionalca koji je s uspehom nastupao u Švajcarskoj, a danas uvaženog stručnjaka u toj zemlji.

“Čini mi se da Zvezda, iako ima teži posao, ima nešto veće šanse za prolaz. Mada, realno, nisu neke šanse pored takvih klubova kao što su Arsenal, Keln i BATE ali optimizam mora da postoji. Ja ga temeljim na Goranu Milojeviću koji je preporodio, digao Zvezdu u odnosu na svog prethodnika i tim sada igra brže, tečnije modernije. Boljku srpskih klubova da ne vode računa o povratku u odbranu nakon serije napada on je nap utu da uspešno iskoreni što se videlo protiv Krasnodara. Zvezda nema šanse sa Arsenalom ali sa ostala dva protivnika ima. Samo, i Keln i BATE su jako čvrste ekipe. Nemci su tvrdi, strašno vode računa o svojoj polovini terena i igraju 90 minuta. Teško primaju golove. BATE je skoro pa redovan učesnik Lige šampiona I opasniji je na strani. Ne treba se zavaravati i verovati da Zvezda može lako s Kelnom i Belorusima u Beogradu. Svaki bod biće uspeh, jasno”, smatra Ugrenović za Krstaricu.

On dodaje da će glavni problem i Zvezdi i Partizanu biti klupa.

“Oba trenera, i Milojević i Miroslav Đukić moraće da štede najbolje igrače u domaćim utakmicama jer nemaju jake rezervne opcije za njih. Rotacija će biti možda i najbolje rešenje. Ako sav teret na oba fronta padne na prvih 11 u obe srpske ekipe, mislim da su šanse za uspeh u Evropi samo teoretske”, naglašava Ugrenović a onda se osvrće na šanse Partizana i ekipu Jang Bojsa.

“Dinamo iz Kijeva nije tako jak kao prethodnih godina, ali je po zvučnosti najjača ekipa u grupi. Skenderbeu je eliminisao zagrebački Dinamo, samim tim očito se radi o ozbiljnoj i upornoj ekipi koja zna šta hoće. Što se Jang Bojsa tiče, oni su tvrda i drčna ekipa koja na svom terenu kažnjava svaki kiks. Ako im dozvolite da se razmašu i trče, neuspeh je neminovan. Mora se neutralisati njihov najbolji igrač, Francuz Oro koji je visok, snažan i interesantno, jako opasan u igri po zemlji. Ne treba zaboraviti da su Švajcarci upravo Kijevljane eliminisali pre mesec dana iz kvalifikacija za Ligu šampiona, a onda su spletom nesrećnih okolnosti ispali od moskovskog CSKA. Sve u svemu, Partizan ima tri prilično izjednačena protivnika i kod kuće će morati da grabi bodove koliko može”, zaključio je Ugrenović.

On je na kraju dodao da će i za Đukića i za Milojevića biti najvažnije da pronađu model održanja kontinuiteta igara tima, jer svaki izlet iz koloseka, ritma, biće kažnjen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)