U trendu

Velika četvorka počinje počasni krug

Prvi od četiri najveća teniska turnira počinje danas u Melburnu, a glavne zvezde su i dalje iste kao i godinama unazad.

Formiranje „velike četvorke” počelo je redosledom Federer – Nadal – Đoković – Mari, pri čemu je danas vodeći na ATP listi Endi Mari dugo bio samo pridruženi član, zahvaljujući poenima koji su ga od 2008. čvrsto držali u prvoj četvorci.

U društvu sa trojicom osvajača ukupno 43 najveće titule, Mari je prvi od svoja tri velika pehara dočekao tek 2012, ali je uspeo da se krajem prošle godine popne i na vrh bodovne liste i da se prvi put u karijeri nađe u ulozi prvog nosioca jednog grend slem turnira.

Koliko god bilo sporno mesto Britanca u elitnom kvartetu, došao je trenutak da Mari zaseni Rodžera Federera i Rafaela Nadala i u Melburnu brani njihov ugled, zajedno sa Novakom Đokovićem, jedinim teniserom koji punu deceniju nije bio niže od trećeg mesta, a od 2011. nikad ispod drugog.

I mada su povrede i godine spustile Španca na deveto mesto na kraju 2016, a Švajcarca sve do 16, njihov sjaj u istoriji i 31 grend slem titula, znače neprocenjivo mnogo za popularnost današnjeg tenisa, čak i ove sezone, iako je „zlatno doba”, sa svom četvoricom u punoj formi, već za nama.

Malo je prognozera koji će se usuditi da već u Melburnu najave smenu geenracija i prvu grend slem titulu za nekog ko je rođen posle 1. januara 1989.

Razlog su, pre svih, Đoković i Mari, ali mediji ne žele da otpisuju ni Federera i Nadala, a peti kandidat je Stanislas Vavrinka, takođe sa tri najveće pehara, ali nikada zvanično konkurent pojmu velike četvorke.

Verovatno ni najveći optimisti među navijačima Federera i Nadala ne veruju da bi slavni povratnici mogli da umanje izglede Đokovića i Marija, ali o njima će se govoriti sve dok budu pobeđivali.

Jer, oni su i dalje pravi medijski i sponzorski magnet, mnogo privlačniji od bilo kog predstavnika mnogo mlađih generacija, koje godinama čekaju da im pomrače sjaj.

Švajcarski maestro i španski matador imaće možda u Melburnu više navijača nego ikada, a svakako više nego bilo ko drugi.

Već po tradiciji, više nego rekorder Melburna u profesionalnoj eri Novak Đoković, ove godine lovac na apsolutni rekord od sedam titula, kojim bi odmakao i Roju Emersonu, sa šest titula iz amaterskog perioda, 1961-67.

Federer i Nadal su dragoceni začin ove sezone, možda i poslednje u kojoj je velika četvorka na okupu.

Dugo su se odmarali, skupljali snagu i svežinu za još jedan juriš, a u Melburnu će morati sve to da potvrde, da bi i u nastavku, na Nadalovom Rolan Garosu i Federerovom Vimbldonu imali poverenje navijača u nova čuda.

Slično se može reći i za najveću šampionku u ženskoj konkurneciji Serenu Vilijams. Iako je gotovo dosadila dugom nepobedivošću, prošle godine je propustila ono što joj ove svi žele, da osvoji rekorni 23. grend slem i još jednom dopiše istoriju. Bez velikih šampiona nema vrhunske popularnosti sporta.

To, međutim, nisu brige Đokovića i Marija, favorita u punoj snazi. Naš as još uvek mora da dokaže da blistavo izdanje protiv Marija, iz finala Dohe, nije bilo samo privremeno, dok „ser Endi” mora da učini obratno, da uveri samog sebe da je prekinuo Đokovićevu dominaciju.

Škotu će možda biti i teže, jer ga titula „ser”, dobijena samo zbog smene na vrhu ATP liste, sada već žulja. Posebno kada je novinari dodaju u kontekstu poraza u Dohi. Otuda i njegova javna molba da ga u izveštajima više tako ne oslovljavaju.

Prve borbe u Australiji su već završene, rano jutros po našem vremenu. Federer i Mari su bili na terenu, kao i ostalo troje naših predstavnika, Jelena Janković, Viktor Troicki i Dušan Lajović, dok će Nadal, Đoković i Serena tek da budu. Do finala, 29. januara, sve će dileme da se raščiste, jedna po jedna, a sa njima i slika o perspektivama velike četvorke u daljem otporu mlađim generacijama.

(Marjan Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.