U trendu

Veliki uspeh srpskog fudbala: Emocije prevladale aktere, evo šta kažu

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin izjavio je da je od početka verovao u plasman na Mundijal i zahvalio se svima, a najviše igračima, koji su doprineli da državni tim posle osam godina izbori plasman na Mundijal.

Srbija je sinoć savladala Gruziju sa 1:0 i kao prvoplasirana iz D grupe ide u Rusiju.

„Kao što sam i očekivao teška utakmica, protiv protivnika koga niko nije dva puta dobio u grupi. Znao sam da je poslednji korak najteži, to se videlo. Ove dve poslednje utakmice smo odigrali najgore, kao da smo se uplašili. Mnogi nisu verovali, ali ja ne bih uzimao reprezentaciju da nisam i čestitam momcima. Oni su se izborili, igrali, zaslužili“, rekao je Muslin na konferenciji za medije posle meča.

On se zahvalio svima u Savezu, ali najviše igračima, jer, kako je naveo, ova ekipa nijednog momenta nije prekršila pravila.

„Ponosan sam na njih, skidam im kapu. Hvala publici na podršci, maltene sam suzu pustio kada ceo stadion peva “Bože pravda“, možda je i ta emocija malo uticala. Hvala svima, od ekonoma do marketinga. Imali smo podršku i predsednika i direktora i uspeh je posledica jedinstva. Igrači sada slave u svlačionici, nisam mnogo ulazio, video sam, ali zaslužili su“, kazao je selektor.

Muslin je dodao da je jasno da ekipa mora da igra bolje u Rusiji i da će šansu dobiti i neki drugi igrači.

„Ako budemo igrali kao na početku kavlifikacija, možemo da se nešto nadamo. Kad vidimo da jedna Italija ide u baraž, da Argentina nije dala gol četiri utakmice, onda je jasno. Ne tražim izgovore, ne kažem da ne očekujte ništa“, rekao je selektor.

On nije mogao da izdvoji prelomni detalj kvalifikacija, ali je rekao da je posebno bilo važno što je na početku imao tri prijateljske utakmice i 15 dana rada posle kojih je promenio formaciju.

„Mnovo bitnih detalja, kao gol u Velsu ili da nismo primili drugi gol u Gruziji, pa Irska i naravno večeras. Poslednji korak bio je vrlo težak“, zaključio je Muslin.

Ivanović i Matić na ivici suza: Zaslužili smo SP

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Branislav Ivanović i Nemanja Matić, na ivici suza zbog plasmana na Svetsko prvenstvo, izjavili su je da je napravljen veliki uspeh i da je sadašnja generacija zaslužila da nakon teških godina izbori mesto na Mundijalu.

„Nemerljivo je da kažem koliko je važan ovaj trijumf za celu generaciju. Sve ovo smo zaslužili. Večerašnja utakmica brzo će pasti u zaborav, protivnik je dominirao od prvog do poslednjeg minuta, a mi smo igrali pod velikim pritiskom. Dugo smo čekali ovo i nadam se da ćemo obradovati naciju u Rusiji“, rekao je Ivanović novinarima posle pobede u Beogradu nad Gruzijom sa 1:0.

Defanzivac Zenita iz Sankt Peterburga raduje se što će šampionat sveta igrati baš u Rusiji.

„Za mene lično ne postoji bolja zemlja, drago mi je što će se igrati u Rusiji. Živimo za svetsko prvenstvo. Ovo je momenat za pohvale igračima i stručnom štabu“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, ekipa je emotivno ispraženja.

„Bili smo smušeni protiv Gruzije, delovali loše, ali najvažnije je da smo zabeležili veliki trijumf. Imali smo težak zadatak, nismo bili na nivou prethodna dva meča, ali ova generacija ima potencijal, nemamo šta da izgubimo na SP“, kazao je on.

Vezista Nemanja Matić nije krio sreću zbog plasmana na Mundijal.

„Posle dugo vremena smo se plasirali na veliko takmičenje, zadovoljstvo je što ćemo predstavljati Srbiju na Svetskom prvenstvu. Daćemo tamo sve od sebe da budemo uspešni“, rekao je Matić.

On naglašava da su „orlovi“ pokazali kako se bori za svoju zemlju.

„Nismo pokazali kako se igra, ali smo ostavili srce na terenu. Bili smo strpljivi protiv Gruzije, čekali šansu i iskoristili je“, zaključio je fudbaler Mančester Junajteda.

Fudbaleri Srbije pobedili su Gruziju golom Aleksandra Prijovića i izborili direktan plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine.

Prijović: Tu sam kada gori, najdraži gol u karijeri

Srpski fudbaler Aleksandar Prijović, strelac gola koji je odveo reprezentaciju Srbije na Svetsko prvenstvo, ističe da je protiv Gruzije postigao najvažniji pogodak u karijeri.

Napadač solunskog PAOK-a kao rezervista svojim debitanskim golom za državni tim doneo je trijumf Srbiji nad Gruzijom sa 1:0 na stadionu „Rajko Mitić“.

„Ovo se sanja od kad ste dete, nije moglo bolje. Zaslužili smo da odemo na Mundijal u Rusiji. Mnogo sam srećan, drago mi da sam pomogao“, rekao je sinoć Prijović posle utakmice.

Prijović je opisao kako se osećao u trenutku proslave gola.

„Zahvalio sam se Bogu za sve godine što sam čekao da mi se ukaže ovakva šansa. Uživao sam, iako nisam imao vazduha kada su saigrači skočili na mene“, naveo je on.

Priznao je da je dobio mnogo čestitki i iz Šcajcarske, gde je rođen.

„Nije bitno gde sam rođen, ja sam Srbin i to sam uvek govorio. Tako se osećam, ovo je veliki dan za mene. Dobio sam mnogo poruka i poziva, čestitki iz Švajcarske. Najvažnija je bila pobeda, a ne ko je dao gol. Tu sam kada gori, kada se odlučuje, najdraži pogodak u karijeri“, zaključio je Prijović.

Reprezentacija Srbije kao prvoplasirana iz D kvalifikacione grupe izborila je direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Kokeza: Popio sam četiri bensedina, SP veliki uspeh

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza otkrio je da je morao da popije četiri bensedina tokom meča protiv Gruzije (1:0), ali da je na kraju najvažnije da je izboren plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji i čestitao je igračima i stručnom štabu na velikom uspehu.

„S obzirom da sam popio četiri bensedina ne znam sta da komentarišem. Zbog toga nisam ni znao rezultat u Kardifu. Ovo je jako veliki uspeh, posle osam godina smo na Svetskom prvenstvu. Iz našeg okruženja niko se još nije kvalifikovao“, rekao je Kokeza novinarima posle utakmice, nakon što prvobitno nije hteo da daje komentare.

On je podsetio da je uspeh još veći zbog činjenice da su Crvena zvezda i Partizan ranije izborili plasman u grupnu fazu Lige Evrope, ističući da je ovo godija srpskog fudbala.

„Hvala igračima, selektoru Muslinu. Mi iz FS S ne bismo ovo uradili bez Muslina, Krstajića, Đorovića…Poslednjuh 15 minuta kao da se igralo sat vremena, nikad kraja, pet sekundi kao minut“, kazao je Kokeza.

Kako je naglasio, ovaj trenutak je važan za celu zemlju i biće dodatna energija za Vladu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da se izdvoji novac za izgradnju Nacionalnog stadiona i poboljšanje infrastrukture.

„Obećali smo izgradnju Nacionalnog stadiona 2018, ovo je podsticaj za državu da izdvoji novac, da se pomogne Zvezdi i Partizanu. Nadam se da ćemo od UEFA dobiti da organizujemo nesto veliko, Superkup ili finale Lige šampiona. Nadam se da će drzava stati iza fudbala i našeg projekta. Ovim putem apelujem da država pomogne poboljšanju fudbalske infrastrukture širom zemlje“, kazao je predsednik FS S.

Kokeza je sačekao sve reprezentativce ispred svlačionica stadiona „Rajko Mitić“ i čestitao im na velikom uspehu.

Reprezentacija Srbije završila je na prvom mestu D kvalifikacione grupe za Svetsko prvenstvo i obezbedila mesto na velikom takmičenju posle osam godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.