U trendu

Visok nivo bakterija u vodi otkazao deo triatlona u Tokiju

Visok nivo bakterija doveo je do otkazivanja današnjeg pripremnog takmičenja u plivanju tokom probnog triatlona za Paraolimpijske igre u Tokiju. To je drugi udarac za organizatore Olimpijskih i Paraolimpijskih igara iduće godine u tom japanskom gradu.

Olimpijska triatlonska terenska trka je u četvrtak prepolovljena s 10 na pet kilometara zbog „ekstremne“ vrućine, kako je ocenila Međunarodna unija za triatlon (ITU).

Topla i vlažna leta u Tokiju su glavna briga za olimpijske organizatore.

Sumnjiv kvalitet vode podseća na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru pre tri godine, kada su na mestima odredjenim za jedrenje, veslanje i plivanje van bazena nađene visoke koncentracije bakterija i virusa.

ITU je saopštila da je količina „ešerihije koli“ u vodi u Tokijskom zalivu više od dva puta iznad dopuštene, odnosno „na nivou 4, najvišem nivou rizika“. Bakterije E-koli koja normalno žive u crevima životinja i ljudi, može da izazove bolu crevima, proliv i groznicu.

Mesto odredjeno za takmičenje u Tokijskom zalivu, zvano Odaiba, zabrinjavalo je organizatore koji su eksperimentisali s raznim merama za čišćenje vode u toj oblasti u gradskom delu centralnog Tokija.

Poslednja mogućnost za probno tamičenje ITU u plivanju je u nedelju, „u zavisnosti od poslednjih testova kvaliteta vode“, navodi se u saopštenju.

Pre nekoliko dana ITU je kvalitet vode na tom mestu opisala kao „veoma dobre“. Međutim, plivači su se na nedavnom takmičenju na tom mestu žalili da voda smrdi.

Temperatura vode na tom mestu je danas bila 29 stepeni Celzijusa, a temperatura vazduha iznad 32 stepena.

Portparol Tokija Masa Takaja rekao je da je gradska vlast „spremna da s međunarodnom federacijom sprovede sveobuhvatnu kontrolu“.

On je rekao da će za Olimpijske igre iduće godine biti postavljena troslojna podvodna zaštita površine vode, koja će zameniti sadašnju jednoslojnu. „Na osnovu rezultata višestrukih istraživanja, verujemo da će višeslojna zaštita obezbediti uspeh takmičenja“, rekao je on.

Prljava voda je bila stalna glavobolja Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Taj južnoamerički grad nema funkcionalan kanalizacioni sistem. Kontrola kvaliteta vode na prostorima za veslanje, jedrenje i triatlonsko plivanje je pokazala stalno visoku koncentraciju bakterija i virusa koji su pretili zdravlju sportista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.