U trendu

Zašto će nova nadmašiti staru NBA godinu?

Protekla godina u analima najjače košarkaške lige na svetu ostaće upamćena kao možda i najberićetnija po događajima koji će se pamtiti i prepričavati.

U penziju je otišao Kobi Brajant, jedan od najvećih stvaralaca pod obručima svih vremena. Golden stejt je sa skorom od 73 pobede i samo devet poraza srušio dve decenije star rekord (72 – 10) Čikaga Majkla Džordana.

Prošlogodišnji  MVP Stefon Kari, sa ukupno 402 postignute „trojke“, za 116 pogođenih šuteva sa udaljenosti od 7,23 m, nadmašio svoje rekordno ostvarenje iz 2015.

Klivlend je posle provalije od 1:3 čudesno preokrenuo borbu za prvaka slaveći sa 4:3 protiv Voriorsa, onemogućivši „ratnicima“ osvajanje druge uzastopne titule.

Iz triler završnice sedmog duela u svesti planetarnog navijačkog naroda ostale su zabeležena dva odlučujuća majstorstva: „nebeska“ blokada Lebrona Džejmsa nad Igudalom i preko Karijeve ruke pogođena „trojka“ Kajrija Irvinga.

Zato se logično i nameće pitanje može li 2017. nadmašiti ovakvu respektabilnu minulu sezonu. Već posle nepune trećine pređenog puta odgovor je – može.

Rivalstvo između Klivlenda i Golden stejta još uvek nije dostiglo nivo onog Bostona i Lejkersa sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ali ako se dogodi i treći nastavak (račune može da pomrsi San Antonio pre svih) šampionskog serijala sva je prilika da će zaostavština „Medžika“ Džonsona i Larija Birda biti ozbiljno uzdrmana.

Za razliku od kampanje 2015/16 Voriorsi su sada jači za učinak sjajnog Kevina Duranta, dok su „konjanicima“ u stroju ostala sva poznata lica. Neverovatnu pažnju, pored nadmetanja kolektiva, privlači i MVP trka. Knjiga je praktično spala na „dva slova“, ali kakva: Rasel Vestbruk i Džejms Harden.

U prednosti je plejmeker Oklahome koji 2016/17 „gura“ sa zastrašujućim brojkama od 30,9 poena (vodeći je na listi strelaca), 10,7 asistencija i 10,5 skokova prosečno po meču. Celu „trostruko – dvostruko“  sezonu imao je samo legendarni plej Oskar Robertson u 1961/62 (tada ukupno 41 „tripl – dabl“).

Za vreme novogodišnjih praznika Vestbruk je u odmeravanju Tandera sa povredama desetkovanim Klipersima (114:88, nastupili bez Pola i Grifina) stigao do 16. u šampionatu, a 53. u karijeri „tripl – dabla“. Tri dvocifrene kolone imao je već u prvom poluvremenu: 19 minuta bilo mu je dovoljno za 11 koševa, 12 asistencija i 10 skokova, da bi meč završio sa 17 poena, 14 asistencija i 12 skokova.

U NBA istoriju se „upisao“ i Harden postavši prvi košarkaš kome je pošlo za rukom da na jednom meču bude strelac pedeset ili više poena uz po 15 skokova i asistencija. Bek Hjustona (kod trenera Dantonija je u ulozi organizatora igre) se na susretu „raketa“ sa Njujorkom (129:122) zaustavio na 53 koša (šut 26 – 14, za tri poena 16 – 9) slobodna bacanja 18 – 16), 17 asistencija i 16 skokova.

(Ratko Pavlović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.