U trendu

Završene 31. letnje Olimpijske igre u Rio de Žaneiru

Svečanom ceremonijom u Rio de Žaneiru, uz sambu i karnevalsku atmosferu na stadionu Marakana, danas su završene 31. letnje Olimpijske igre.

Pre početka ceremonije sa krova stadiona Marakana ispaljen je vatromet u čast pronalazača Alberta Santoša Dumoa. Ceremonija je počela emitovanjem originalnog snimka Alberta Santoša Dumoa, koga Brazilci nazivaju „ocem avijacije“.

Na teren slavnog stadiona prvo su izašli plesači obučeni u šarene kostime.

Posle njih, uz zvuke sambe, počeli su da izlaze i predstavnici 207 olimpijskih ekipa. Svi su zajedno izašli, bez odvajanja, kao simbol jedinstva. Prvo su izašli nosioci zastava, medju kojima i srpska tekvondistkinja Tijana Bogdanović, osvajačica srebrne medalje.

Uprkos kiši, na terenu i tribinama svi su se dobro zabavljali i plesali uz mešavinu brazilske tradicionalne muzike i elektro zvuka i sve je ličilo na veliki karneval.

Tokom ceremonije prikazano je kulturno nasledje Brazila, a jedna od tema bila je: „Brazilci mogu da rade golim rukama“, što se odnosilo na heklanje i čipku. Posle toga Brazilci su podsetili i na tradiciju obrade gline i pravljenja figurica od tog materijala.

Deo ceremonije nazvan je Olimpijska krila, kojom su organizatori ukazali na lepote i različitost Rija.

Organizatori su podsetili na najvažnije trenutke sa takmičenja u prethodnih 16 dana, a dodeljene su poslednje medalje na takmičenju, učesnicima maratonske trke koja je održana u nedelju, pa je intonirana himna Kenije za pobednika Elijuda Kipčogea.

Intoniranjem olimpijske himne skinuta je olimpijska zastava na Marakani. Gradonačelnik Rija predao je zastavu predsedniku Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasu Bahu, a on guverneru Tokija, čime je tom gradu zvanično predato domaćinstvo narednih Olimpijskih igara Tokiju. Prikazana je kratka video prezntacija glavnog grada Japana, a na scenu je zatim izašao i premijer Japana Šindji Abe, obučen u kostim lika iz video igre Super Marija, koji je ubrzo skinuo.

Predsednik MOK zahvalio je na gostoprimstvu i rekao da je Brazil ovih dana animirao ceo svet i da je bio pravo mesto za održavanje Igara.

„Rio je iskazao spajanje različistosti i brisanje granica. Sportisti, opčinili ste svet fantastičnim izdanjima i pokazali svu snagu sporta da ujedini ceo svet. Time što ste bili pod jednim krovom u Olimpijskom selu pokazali ste da možemo da budemo ujedinjeni. Hvala sportistima u izbegličkom timu, insiprisali ste nas svojim talentom i ljudskošću, simbol ste nade za milion izbeglica u svetu. I posle Igara ćemo biti na vašoj strani“, rekao je Bah.

„Došli smo u Brazil kao gosti, a danas se osećamo kao prijatelji. Zauvek ćete biti u našim srcima“, rekao je Bah ali na portugalskom jeziku.

On je zatim, u skladu sa tradicijom, Olimpijske igre u Rio de Žaneiru zvanično proglasio zatvorenim, a zatim je posle kratkog muzičkog programa ugašen olimpijski plamen.

Ceremonija je završena uz brojne pelsače sambe i veliki vatromet.

Na 31. Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru učestvovalo je više od 11.000 sportista iz 206 zemalja. Olimpijski tim Srbije imao je 103 člana, osvojio osam medalja po čemu je zauzeo 32. mesto.

Takmičenje u Riju obeležili su jamajčanski atletičar Jusein Bolt i američki plivač Majkl Felps. Bolt je treći put uzastopno osvojio zlatne olimpijske medalje u trkama na 100 i 200 metara i štafeti 4 x 100. Felps je osvojio pet zlatnih i jednu srebrnu medalju u Riju, a ukupno 28 olimpijskih medalja, od čega 23 zlatne, po čemu je rekorder. Obojica su saopštili da se više neće takmičiti na Olimpijskim igrama.

Takodje, u centru pažnje bila je i američka gimnastičarka mlada Simon Bajls koja je na svojim prvim Igrama osvojila četiri zlatne i jednu bronzanu medalju, kao i njen sunarodnik plivač Rajan Lokti, koji je napravio veliki skandal jer je slagao da je bio opljačkan u Riju.

Organizatori Igara suočavali su se sa brojim problemima, od straha za bezbednost, praznih stolica na tribinama borilišta, pa do problema sa vodom, koja je tokom takmičenja u skokovima u vodu i vaterpolu pozelenela.

Olimpijska selekcija SAD bila je najuspešnija sa 121 medaljom, od čega 46 zlatnih.

Prvi put na Igrama učestvovao je i tim izbeglica, koji je osvojio dve medalje, a debitovali su Kosovo i Južni Sudan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar