U trendu

Završene SIM u Splitu, srpskim školarcima 38 medalja

SPLIT – Sportske igre mladih (SIM) zavrÅ¡ene su spektakularnom ceremonijom na splitskoj Rivi.

Na ovogodišnjem finalu, ukupno 23. po redu, učestvovalo je oko 1.000 školaraca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Svečanoj ceremoniji na najlepÅ¡em Å¡etaliÅ¡tu u Splitu prisustvovali su i brojni ugledni gosti, prijatelji i ambasadori Igara, a najveću paÅŸnju privukli su dugogodiÅ¡nji ambasador SIM legendarni fudbaler Predrag Mijatović, zatim bivÅ¡i kapiten Hajduka i reprezentativac Jugoslavije Ivica Å urjak, nekadaÅ¡nji hrvatski reprezentativac Mario Stanić i drugi.

Deca su se prethodnih dana druÅŸili, imali mini letovanje i takmičili u 10 sportova: tenisu, atletici, rukometu, Å¡ahu, basketu, odbojci na pesku, igri Lino između dve vatre, stonom tenisu, odbojci i malom fudbalu, a odrÅŸano je i finale Coca Cola kupa u fudbalu.

Iako je koncept Sportskih igara mladih takav da su medalje daleko manje vaÅŸne od onih mnogo značajnijih i dragocenijih vrednosti koje ova manifestacija pruÅŸa, a to su klincima – a su, promocija sporta, zdravog ÅŸivota, fer-pleja, i tolerancije, ostaju zapisani i rezultati.

Deca iz Srbije su ove godine osvojila ukupno 38 medalja (10 zlatnih, 14 srebrnih i 14 bronzanih), mališani iz Hrvatske 28 medalja (13 zlatnih, 8 srebrnih i sedam bronzanih), a oni iz Bosne i Hercegovine 12 (tri zlatne, četiri srebrne i pet bronzanih).

Zlato za Srbiju osvojili su Okićeni Å¡ahisti Petar Spasić iz Vranja i Marko Milanović iz Pančeva, koÅ¡arkaÅ¡i iz ekipe „Voda čaj“ iz Vranja, koÅ¡arkaÅ¡ice iz tima „DÅŸoker“ iz Beograda, teniserka Sara Đunisijević iz Čačka, atletičarka Milica Zanze iz Apatina, stonoteniseri Branislav Smiljković iz KruÅ¡evca i Vanja Stefanović iz Beograda, odbojkaÅ¡i iz VGSK Veliko GradiÅ¡te i odbojkaÅ¡i na pesku iz tima „Una Sofija“ iz Kraljeva.
Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta na Starom kontinentu priznata od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ove godine Igre su odrÅŸane 23. put u Hrvatskoj, deveti put u Bosni i Hercegovini i Å¡esti put u Srbiji.

Od osnivanja Igara do danas, kroz ovu manifestaciju prošlo je više od 1,7 miliona učesnika.

Samo u Srbiji, na Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih ove sezone učestvovalo je viÅ¡e od 75.000 takmičara – dece osnovnoÅ¡kolskog uzrasta iz 187 gradova i mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.