U trendu

Zilkić: Zadovoljan sam nastupom Amele Terzić na SP

Atletski trener Rifat Zilkić rekao je po povratku sa Svetskog prvenstva u Pekingu da je zadovoljan nastupom reperzentativke Srbije Amele Terzić, koja je na tom takmičenju u kvalifikacijama na 1.500 metara istrčala treći rezultat karijere.

„Otišli smo malo ranije zbog aklimatizacije i tempirali da nam kvalifikacije budu finale pre finala. Zaista, mala je razlika između kvalifikacione i finalne trke, puno je sjajnih atletičarki. Neke sa vrhunskim rezultatima nisu ni stigle do polufinala, Amela je otišla kao 38. na svetu i uspela je da to ostvari. Ovo je veliki napredak u odnosu na prethodno planetarno prvenstvo u Moskvi“, rekao je danas Zilkić Radiju sto plus.

On je izrazio zadovoljstvo nastupom 22-godišnje Novopazarke u kvalifikacijama i ocenio da je taktički loše postupila u polufinalu. Ona je u kvalifikacijama istrčala 4:06,07 minuta, što je njen treći najbolji rezultat u karijeri.

„U kvalifikacijama je kontrolisala dešavanja na temperaturi od preko 30 stepeni, tu je pokazala da ima kvalitet za finale. U polufinalu je viđeno taktičko nadmudrivanje, lošije je trčala i skoro celu trku bila u drugoj stazi. Zbog nervoze i nekih kontakata u grupi izašla je 750 metara pre cilja, ali još nema kvalitet za dug finiš. Bila je malo dekoncentrisana, ali i ovo je veliki stimulans“, istakao je Zilkić.

Titulu svetske šampionke na 1.500 metara osvojila je Etiopljanka Genzebe Dibaba, ispred drugoplasirane Fejt Čepngetič Kipjegon iz Kenije i naturalizovane Holanđanke Sifan Hasan.

„Dibaba je pokazala kvalitet i zadala ostalima domaći zadatak, a 1.500 metara je ostala ‘kraljevska disciplina’, gde često presudi glava. Verujem, ipak, da će Dibaba i ostale jednog dana gledati Terzićevoj u leđa. Očigledno je da Kenija i Etiopija drže primat, u mlađim kategorijama jedino im je Amela od Evropljanki pravila društvo na postolju. Stižu, ipak, talentovane Britanke i Poljakinje, pa već na Oilimpijskim igrama u Rio de Žaneiru sledeće godine možemo očekivati veliku borbu“, najavio je Zilkić.

Evropska prvakinja u konkurenciji mlađih seniorki na 1.500 metara, Amela Terzić imala je normu i za disciplinu 800 metara, ali je odustala od kvalifikacija.

„Planirali smo i 800 metara u jednom momentu, ali smo odustali iz psihičkih i emotivnih razloga. Došlo je do velikog pražnjenja, Amela je tokom sezone imala više ‘špiceva’, morala je stalno biti na vrhunskom nivou. Zajednički smo doneli odluku da propustimo 800 metara, treba je sačuvati. Njenih 1:59,90 minuta je garant da može mnogo i na toj deonici, kojoj ćemo ubuduće takođe posvetiti pažnju“, rekao je Rifat Zilkić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.