U trendu

Znate li zašto se u Vimbldonu nedeljom ne igra tenis?

Vimbldon je, naravno, zbog puno stvari poseban. Najstariji je teniski turnir na svetu, jedini je Gren Slem koji se igra na travi i definitivno je najznačajniji. To je jedini od četiri turnira Gren Slema koji se ne igra nedeljom Ne, nije reč o još jednoj engleskoj tradiciji vezanoj uz turnir, nego o praktičnosti.

Svih drugih godina u 140-godišnjoj istoriji turnira nedeljom se – radi. To je jedini dan tokom dve nedelje trajanja turnira u kom organizatori imaju priliku da osveže terene i malo ih “odmore” za nastavak Vimbldona.

I dok igrači koji imaju sreću da su još u turniru, odmaraju u nedelju, Nil Stabli i njegovih 28 ljudi s prvim zracima Sunca bacaju se na posao. Prva u akciju kreće “koza Bili” koja će usisati sve nepoželjne čestice i mrtvu travu s terena. Bili je veliki usisavač koji će marljivo počistiti sve terene. Da, da, tereni u Vimbldonu se – usisavaju!

Nezavisni stručnjak će svako veče proveriti stanje 54 miliona travki na svakom terenu. Motri se sve ostalo nužno za kvalitetno zalivanje. Kontroliše se čak i odskok loptice svakog dana, što takođe utiče na količinu vode kojom će se tereni zaliti.

Pre četiri godine igrači su se žalili da je trava jako klizava. Za to su bile krive vremenske prilike jer su zima i proleće obilovali padalinama. U travama je zato bilo previše prirodnog šećera, zbog čega se stvaralo previše vlage. Kad se zatvori krov na centralnom terenu, veliki uređaji pri vrhu stadiona isisavaju koliko je god vlage moguće, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar