U trendu

Žreb kvalifikacija za EP 2024. devetog oktobra u Frankfurtu

BEOGRAD – Žreb kvalifikacija za Evropsko fudbalsku prvenstvo 2024. godine biće održan 9. oktobra od 12 sati u Frankfurtu.

Fudbalski savez Srbije (FS S) saopštio je danas detalje vezane za žreb kvalifikacija za EP 2024.

U kvalifikacijama će učestvovati 53 selekcije. Reprezentacije će biti svrstane u sedam grupa sa po pet ekipa i tri sa po šest. Učesnici završnog turnira Lige nacija, Hrvatska, Španija Italija i Holandija biće u grupama sa pet selekcija.

U UNL seširu su: Holandija, Hrvatska, Španija i Italija. U prvom šeširu se nalaze Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska. Pored Srbije u drugom šeširu će biti Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska, Finska.

U trećem šeširu su Ukrajina, Island, Norveska, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija, a u četvrtomn Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska ostrva, Severna Makedonija, tzv. Kosovo.

U petom šeširu se nalaze: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta, a u poslednjem, šestom Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Nemačka se kao domaćin automatski kvalifikovala za EP 2024. Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa izboriće plasman na EP, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva.

Srbija je prvim mestom u Četvrtoj grupi Divizije B obezbedila učešće u tom baražu, pa će „orlovi“ imati popravni samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbore direktan plasman u Nemačku. Utakmice kvalifikacija za EP 2024. biće odigrane od marta do novembra 2023. godine.

Srbija neće moći da igra i sa još jednom reprezentacijom čiji je savez članica UEFA.

UEFA je odlučila da iz političkih razloga u istoj grupi ne mogu da budu Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Srbija i tzv. Kosovo, kao i BiH i tzv. Kosovo.

UEFA je navela i da najviše dve reprezentacije sa potencijalno oštrim zimama mogu biti u istoj grupi, a to su Belorusija, Estonija, Farska ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija i Norveška.

Zbog velike udaljenosti pojedine ekipe mogu da budu izvučene sa maksimalno jednom od neki drugih reprezentacija. Azerbejdžan može biti u grupi samo sa Gibraltarom, Islandom i Portugalijom. Island samo sa Gruzijom, Izraelom, Jermenijom ili Kiprom.
Kazahstan će moći u grupi samo sa jednom od sledećih reprezentacija, a to su: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugalija, Republika Irska, Severna Irska, Farska ostrva, Francuska, Škotska ili Španija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.