U trendu

Zvezdi predstoji veliko renoviranje tima

Crvena zvezda je domaći šampionat u fudbalu završila učinkom od 30 pobeda, četiri remija i tri poraza, ali iako je osvojila bod više nego prošle sezone to joj nije bilo dovoljno da odbrani titulu. Takođe i pored toga što je dala jedanaest golova više nije bila nadmoćna u odnosu na rivale kao prošle godine.

Jedan od razloga je što su „crveno-beli” letos ostali bez Marka Grujića, Luisa Ibanjeza i Aleksandra Kataija, koji su bili među vodećim igračima prošle sezone, dok su ostali fudbaleri igrali u lošijoj formi nego godinu dana ranije. Mičel Donald, koji je prošle godine činio odličan tandem sa Grujićem, poslednjih šest meseci nije igrao u prepoznatljivoj formi. Daleko od prošlogodišnje forme je bio i Damijen Le Talek. Prošlogodišnji drugi strelac tima Ugo Vijeira, koji je u međuvremenu prešao Jokohamu, je zbog neprofesionalnog odnosa prema ekipi pao u drugi plan kod trenera Božovića, a polusezonu je završio sa sedam pogodaka.

Mesto prvotimca je izgubio i Slavoljub Srnić umesto kog je igrao Džon Ruiz, ali se Kostarikanac nije najbolje pokazao pa se očekuje da će na leto napustiti Zvezdu. Golman Damir Kahriman je na početku sezone imao nekoliko kikseva zbog čega ga je od septembra i meča sa Partizanom zamenio mladi Filip Manojlović. Neizvesna je sudbina i Gelora Kange koji je bio jedan od najboljih Zvezdinih igrača, ali je zbog nezgodnog karaktera često imao problema sa disciplinom.

Zvezda je i ove sezone imala problema da nađe pravo rešenje na poziciji štopera pošto Tomas Fibel nije uspeo da opravda očekivanja. Zbog toga je često u paru sa Aleksandrom Lukovićem igrao Le Talek sve do dolaska Abrahama Frimponga koji je uglavnom igrao dobro. Kao pogodak se pokazao i Ričmond Boakje koji je zimus došao u klub i za kratko vreme postao prvi strelac ekipe sa 16 golova u svim takmičenjima.

Što se tiče ostalih novajlija većina njih poput Miloševića, Andrije Lukovića, Pavkova, Vujaklije i Vučićevića još nisu dobili pravu šansu da se pokažu. Ove sezone su povremeno dobijali priliku i omladinci Adžić, Račić i Vučićević za koje se očekuje da će naredne sezone imati važniju ulogu.

Za razliku od prošle sezone kada je eliminisana u osmini finala Kupa Srbije od Borca, pretrpevši jedan od najubedljivijih poraza na domaćem terenu ikada (1:5), ove sezone je stigla do finala. U subotu će se za pehar u drugom po rangu takmičenju boriti sa Partizanom što će joj biti poslednji meč ove sezone.

Međutim, „crveno-beli” neće imati mnogo vremena za odmor pošto će zbog lošeg koeficijenta takmičenje u Ligi Evrope početi već u prvom kolu. Žreb za to takmičenje biće održan 19. juna, a prvi meč ih očekuje deset dana kasnije.

Rukovodstvo kluba će imati dosta posla da u roku od mesec dana sastavi tim koji će započeti evropske kvalifikacije. Kao opomena može da im posluži i primer od pre dve godine kada su bez pravih pojačanja dočekali meč sa Kajratom, dok su novajlije počele da pristižu tek nakon eliminacije od kazahstanskog predstavnika.

Problem predstavlja i neizvesna sudbina Boška Đurovskog koji je doveden do kraja sezone nakon ostavke Miodraga Božovića i još se ne zna da li će ostati u klubu.

– Čestitam Partizanu na tituli. Mi smo u poslednja tri kola učinili sve što je bilo do nas, imali smo gol-razliku 11:1, ali bilo je kasno da se nešto više uradi. Ostaje nam da se dobro pripremimo za subotu i da osvojimo Kup Srbije – rekao je Boško Đurovski.

Zbog novog pravila FSS da od sledeće sezone u prvenstvu mogu da igraju samo četiri stranca Zvezda će ovog leta morati da smanji broj inostranih fudbalera. Izvesno je da će ekipu napustiti Donald i Le Talek, kod kojih je došlo do zasićenja, a verovatno i Ruiz koji nije opravdao očekivanja. Ugovor ističe kapitenu Lukoviću, Anđelkoviću, Sikimiću, Orlandiću, Supiću, dok Poletanoviću i Milijašu na leto ističe pozajmica. Sa druge strane, u poslednju godinu ugovora ulaze Le Talek, Ruiz, Donald, Kanga, Srnić, Plavšić i Kahriman.

Klub će zbog finansijske situacije ponovo morati da prodaje najbolje igrače, a od toga će zavisiti i broj i kvalitet novajlija koje će dovesti.
AddThis Sharing ButtonsShare to FacebookShare to TwitterShare to Google+Share to Email

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar