U trendu

Analiza: Krijumčarske grupe u Subotici povezane sa lokalnom policijom

U prvih šest meseci ove godine su podnete krivične prijave protiv 25 osoba osumnjičenih za nedozvoljen način prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, pokazali su podaci policije do kojih je došao portal Magločistač.

Sagovornici portala su ocenili da rešenje problema sukoba krijumčarskih grupa na obodu Subotice izostaje zbog toga što su te grupe povezane sa ljudima iz lokalnih organa vlasti.U poslednjih godinu dana više migranata je ubijeno ili ranjeno u obračunima medju njihovim krijumčarima na obodu Subotice. Sukobi su sve bliži domaćinstvima, posebno u naselju Hajdukovo, gde su nedavno na jednu porodičnu kuću bačene tri ručne bombe, od kojih su dve eksplodirale.

Državni organi Srbije mogli bi aktivnije da se bave razbijanjem krijumčarskih kanala, smatra direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.

„Policiji su, pre svega, poznati migranti koji se bave organizovanjem krijumčarenja drugih migranata. Problem je što su oni povezani s ljudima iz lokalnih organa vlasti, iz policije, ali ukoliko država želi aktivnije da rešava taj problem – rešiće ga. Jer, nije zaista teško ustanoviti ko se tim poslovima bavi“, ocenio je Petrović za Magločistač.

U poslednjih godinu dana zbog ovih krivičnih dela u Osnovnom javnom tužilaštvu je procesuirano 20 lica i još 13 posle najnovijeg okršaja krijumčarskih grupa u naselju Hajdukovo.

Beogradski pravnik iz Inicijative A 11, Nikola Kovačević naveo je da je u Bugarskoj, ali i u drugim zemljama, bilo hapšeno po 20 ili 30 policajaca zbog mita, korupcije i krijumčarenja, pa se pita zašto se to ne bi dešavalo i u Srbiji.

„Ali, pitanje je da li su tačni navodi koje su novinari iznosili na osnovu vrlo kredibilnih izvora, da zapravo određeni delovi lokalne policije imaju neki udeo u tome“, ukazao je on.

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović, na pitanje odakle krijumčarima oružje, kaže da je pretpostavka da ga nabavljaju u Srbiji.

„Po našim saznanjima, izbeglice ne ulaze u Srbiju sa vatrenim i automatskim oružjem, te je skoro sasvim izvesno da ga kriminalne grupe ovde kupuju. Takođe, povremeno se može čuti priča o oružju koje dolazi s Kosova i iz Bosne, te da je u moguće da je uključena i organizovana kriminalna grupa koja se bavi ilegalnom prodajom oružja“, smatra Đurović.

Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj „Vojvodinašuma“, Marko Marinković potvrdio je da je zbog sukoba među migrantima Javno preduzeće „Vojvodinašume“ „izgubilo kontrolu“ nad delom Srbije koji im je poveren.

„Praktično, deo Gazdinske jedinice ‘Subotičke šume’, koji je najugroženiji od migranata i u koji se gotovo i ne usuđujemo da ulazimo, nalazi se na deonici od pružnog graničnog prelaza Kelebija do Palića, na površini od oko 3.500 hektara. Redovno gazdovanje i čuvanje šuma izostaje“, naveo je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar