U trendu

Anđelković: Puštanje kosovskih policajaca je kapitulacija, Orban je Vučićev Černomirdin

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da puštanje na slobodu trojice kosovskih policajaca predstavlja još jednu kapitulaciju predsednika Aleksandra Vučića pred međunarodnim faktorima, a na štetu Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.

Anđelković je agenciji Beta kazao da nema dileme da je odluka o puštanju iz pritvora trojice kosovskih policajaca politička.

„Srpsko pravosuđe je pod potpunom kontrolom vlasti, a koliko je pravosuđe pod kontrolom vlasti toliko je i naša vlast pod kontrolom nekih spoljnih faktora. Čim neko ozbiljan iz sveta podigne glas, Vučić požuri da podvije glavu i da uradi sve što se od njega traži. Puštanje na slobodu trojice kosovskih policajaca predstavlja još jednu kapitulaciju predsednika Vučića, na štetu Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je Anđelković.

Posredovanje premijera Mađarske Viktora Orbana u oslobađanju kosovskih policajaca, Anđelković je uporedio s ulogom Viktora Černomirdina (bivši izaslanik ruskog predsednika) u, kako je rekao, kapitulaciji Slobodana Miloševića (bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije) 1999. godine.

„Vučić u Orbanu ima svog Černomirdina, koji je neka vrsta posrednika s ciljem da predsednik Srbije sačuva čast za unutrašnju upotrebu, iako se radi o čistoj kapitulaciji. Vučiću bi bilo bolje da nije hapsio zalutale kosovske policajce, kao i da nije pričao da neće ići u Brisel na pregovore s Aljbinom Kurtijem (kosovski premijer) i međunarodnim posrednicima“, ocenio je analitičar.

Kad se ulazi u takve stvari, dodao je Anđelković, trebalo bi dva puta promisliti.

„Problem s Vučićem je što on ne promišlja prilikom donošenja važnih državnih odluka. Vučić se prilkom donošenja odluka bavi ličnim rejtingom, a onda država plati ceh kao i u slučaju kosovskih policajaca“, istakao je Anđelković.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Budimpešta veoma ceni ukidanje pritvora trojici kosovskih policajaca u Srbiji, navodeći da je ta odluka jasan dokaz strateške saradnje dve zemlje i njihove zajedničke posvećenosti miru i stabilnosti Balkana.

Orban, koji je tokom prošlonedeljne posete Srbiji zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da oslobodi kosovske policajce, uhapšene 14. juna, naveo je na Tviteru da ga je srpski lider informisao da će oni uskoro biti pušteni.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravo me je obavestio da će, u skladu sa zahtevom na našem prošlonedeljnom sastanku, vlasti Srbije uskoro pustiti iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih policajaca. Veoma cenimo korak predsednika Vučića koji je načinio u periodu ozbiljnih izazova. Ta odluka je jasan dokaz strateške saradnje naših zemalja“, naveo je Orban.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je odluka o puštanju kosovskih policajaca sudska, a ne politička.

Viši sud u Kraljevu saopštio je danas da je njegovo pretpretresno veće ukinulo pritvor kosovskim policajcima, ali da je potvrdilo optužnicu protiv njih.

Kosovski policajci, kojima je prvobitno bio određen pritvor od 30 dana, optuženi su za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)