U trendu

Bećković za BETU: Dok sam ja bio na sastanku, dogovor o jednoj izbornoj listi je bio postignut

Akademik Matija Bećković izjavio je danas da su se stranke desnog bloka juče dogovorile o formiranju jedinstvene izborne liste.

Bećković je agenciji Beta kazao da je on prisustvovao višečasovnom sastanku sve dok nije došlo do dogovora između lidera stranaka tzv. državotvorne opozicije o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

Na pitanje Bete da li je tačna informacija koju su objavili pojedini mediji da je suprug predsednice Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski u poslednjem trenutku sprečio potpisivanje koalicionog dogovora, Bećković je rekao da se to nije desilo dok je on bio na sastanku.

„Ko je on da spreči dogovor lidera stranaka? Ne znam ništa o tome“, rekao je Bećković.

Portal N1 je objavio da predstavnici državotvorne opozicije, na sastanku koji je u nedelju trajao više od pet sati, nisu postigli dogovor o zajedničkom nastupu na izborima 17. decembra.

Kako je za N1 potvrđeno u vrhu jedne od stranaka učesnica, bili su na korak do dogovora dok se na sastanku nije pojavio Stefan Stamenkovski iz stranke Zavetnici, koji nije dozvolio da dokument bude potpisan.

Prema saznanjima N1, sastanak je održan u prostorijama Novog DSS-a u Beogradu i provobitno je dokument o zvaničnoj saradnji predložio predsednik te partije Miloš Jovanović. Potom je dokument dorađen od strane Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke i kao takav je usaglašen između Novog DSS-a, Dveri, Zavetnika POKS-a i Narodne stranke.

U trenutku kada je trebalo da bude potpisan, na sastanku se pojavio Stefan Stamenkovski, koji je rekao da je za Zavetnike takav sporazum neprihvatljiv.

U dokumentu u koji je N1 imao uvid, u sporazumu koji nije prihvaćen piše da se obavezuju da neće biti saradnje sa strankama na vlasti na bilo kom nivou, a saradnja s drugim opozicionim strankama na republičkom nivou moguća je jedino na tehničkom nivou u cilju „demokratizacije društva, oslobađanja medija i institucija, i organizovanja novih slobodnih i demokratskih izbora“ u roku od šest meseci nakon formiranja takozvane prelazne Vlade posle izbora u decembru 2023. godine.

Takođe se navodi da je na nivou grada Beograda i ostalih opština u kojima će biti organizovani izbori, saradnja sa strankama proevropske opozicije „moguća“ i da u tom slučaju ideološke razlike nisu presudne za formiranje lokalnih vlasti.

Okosnica zajedničkog plana za parlamentarne izbore je smena režima koji je, kako piše, „prihvatio tzv. francusko – nemački plan za nezavisnost Kosova i Metohije“.

Jedan od zahteva je bio i da se potpisnici ovog dogovora na njegovo ispunjenje obavežu javno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar