U trendu

DS: Srbija po ulaganju u obrazovanje i nauku i u 2024. godini ostaće na evropskom dnu

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da će Vlada Srbije i u 2024. godini, ukoliko se usvoji predlog budžeta, po izdvajanjima za obrazovanje i nauku i dalje biti na „evropskom dnu“.

DS je navela u saopštenju da države Evropske unije (EU) za obrazovanje izdvajaju u proseku 4,8 odsto od sopstvenog BDP-a, a da će Srbija budžetom za 2024. izdvojiti manje od 4,3 odsto BDP-a za prosvetu.

Ocenila je da je to značajno ispod proseka EU i neuporedivo manje od Švedske, „koja izdvaja čak 7,1 odsto od BDP-a za obrazovanje“.

„Kada je reč o ulaganju u nauku, situacija je još tragičnija. Na osnovu predloga budžeta za 2024. godinu – za nauku će biti izdvojeno mizernih 0,5 odsto od planiranog BDP-a, dok u zemljama EU za ovu svrhu se u proseku izdvaja oko 2,3 odsto BDP-a, odnosno Srbija za nauku izdvaja više od 4 puta manje sredstava u odnosu na svoj BDP, a u poređenju sa zemljama EU“, stoji u saopštenju.

DS je ocenila da bez ulaganja u obrazovanje i nauku, nema ni razvoja države, te da je „jasna namera vlasti da od Srbije napravi siromašnu državu, a građanima ugasi svaku nadu u bolje sutra“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar