U trendu

​Hipermarketi povoljniji od ribarnica

Ponuda ribe u marketima, ribarnicama i na pijacama je bogata, a cene šarolike. Kako se približavaju Božićni post i Sveti Nikola, potražnja za posnim namirnicama je sve veća. Zbog predstojećih slava, promet ribe je naročito povećan. U ribarnici na Voždovcu kažu da su kupci masovno zainteresovani za nabavku već pripremljene ribe, spremne za jelo.

– Da li zbog vremena koje zahteva pripremanje posnih jela ili onih koji prosto ne žele više da se muče oko čišćenja ribe, sve manje ljudi kupuje svežu ribu koju sami prže ili peku kod kuće. Naruče ovde, mi sve uradimo, oni samo pokupe u zakazanom terminu, a goste čeka vruće glavno jelo. Nema mirisa i masnih sudova – objašnjavaju u ribarnici i dodaju da cena za spremljenu ribu nije mnogo viša u odnosu na kupovinu i trud uložen pri čišćenju kod kuće.

Cenovnici se razlikuju od ribarnice do ribarnice. Uz to da li se mušterija odluči da pazari svežu ili zamrznutu ribu, cena je u današnje vreme ključna za odabir. Za glavnu posnu namirnicu u većini ribarnica primetno je manje interesovanje kupaca nego prethodnih godina.

– Loše ekonomsko stanje u zemlji odražava se i na promet. Besparica ne navodi mušterije u ovaj deo pijace. Samo ako je nužno. Najviše se prodaju oslić, skuša i girice, a kada dođe vreme za posne slave, pastrmka i šaran – kaže Milena Rajković sa tržnice u Zemunu.

Hipermarketi u periodu posta nude posne namirnice po akcijskim cenama. Tako se u „Rodi” može naći sveža pastrmka po ceni od 439, a šaran za 399 dinara po kilogramu. Morska riba je nešto skuplja, ali je i ponuda veoma raznovrsna. Skuša košta 749 dinara, orada i brancin 799, a cipal 529 dinara. Za one koji vole malo egzotičnije ukuse, tu su i kozice od 1.499 dinara, hobotnica za 1.599 ili dagnje po ceni od 499 dinara za kilogram. U „Idei” je slična situacija, a kod njih se mogu kupiti i oslić od 299 do 1.039 dinara, skuša za 289 i pangasijus od 279 dinara po kilogramu.

Ima i onih koji vole da se počaste svežom, tek ulovljenom ribom. Za svačiji ukus, ali i za svaki džep. Brancin i orada koštaju od 1.000 do 1.150 dinara, tolstolobik se na sniženju može pazariti za 240 do 280, a šaran po ceni od 380 do 400 dinara. Ljubitelji skuše moraće da izdvoje od 275 do 400 dinara, a za somovinu i pastrmku 550, odnosno 495 dinara. Smuđ i sardela beleže cenu od 600 i 359 dinara po kilogramu.

Ko ne voli mnogo da se muči u kuhinji, tu su riblji štapići i pljeskavice po ceni od 270 dinara, odnosno 285 dinara za meso dagnji. Za girice je potrebno izdvojiti od 130 do 160 dinara, a za škarpinu od 550 do 690. Cene umnogome zavise od toga da li je proizvod očišćen, isečen ili spakovan. Tako, na primer, smrznut oslić košta oko 300 dinara, očišćen oko 450, a fileti ove ribe oko 700 dinara.

Istanjen potrošački džep doveo je do toga da se riba kupuje samo za najuži krug gostiju na slavama ili za badnju trpezu, a za ukućane – ako ostane.

(Ana Jovanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.