150.000 mladih niti radi niti se školuje

Foto: SnapwireSnaps/Pixabay.com

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je bitno da se država okrene oko 150. 000 mladih između 15 i 24 godine koji niti se školuju, niti rade.

Savet za omladinsko preduzetništvo PKS u saradnji sa organizacijiom Privredni forum mladih, Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije i Ministarstva privrede u “godini preduzetništva” organizuje “Karavan omladinskog preduzetništva”.

Čadež je, na konferenciji za štampu, ukazao da je po prvi put u novijoj istoriji Vlada Srbije proglašavanjem 2016. godinom preduzetništva, preduzetništvo postavila kao prioritet svoje politike.

Cilj Karavana je, kako je objasnio, da u godini preduzetništva mlade širom Srbije upozna sa mogućnostima zapošljavanja, osnivanja preduzeća, ukaže na preduzetništvo kao veliki potencijal.

Prema njegovim rečima 150. 000 mladih koji niti rade niti se školuju su poražavajući podatak kojem društvo mora da se posveti.

Takođe, je, s tim u vezi ukazao i na uvođenje sistema dualnog obrazovanja, kojim se, takodje, bori protiv nezaposlenosti mladih.

Čadež je rekao da je sistem dualnog obrazovanja potreban Srbiji, jer već sada dve trećine đaka upisuje stručne škole, ali i konstatuje da iz njih danas ne izlaze sa konkretnim znanjem potrebnom u modernom poslovnom okruženju.

U cilju podsticanja preduzetništva PKS je proširila svoje usluge na onlajn sistem, tako da svi mogu podatke o otvaranju firmi dobiti 24 sata.

Savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski podvukao je da, ako se ne bude našlo mesta za 150. 000 mladih koji se ne školuju i ne rade društvo nema budućnost.

Ministarstvo, prema njegovim rečima, se nada da će mladi da iskoriste godinu preduzetništva da se okušaju u rizičnom osamostaljenju koje celom društvu donosi dobit.

Korunoski se prisetio da je, krajem 80-tih, početkom 90-tih godina, kada se osamostalio bio suočen sa otporom kako u porodici, tako i društva.

U moje vreme svi su bili protiv mene. Mi koji smo se osamostaljivali početkom 90-tih nismo imali podršku ni države ni porodice. Danas mladi, sa ovom vladom, imaju mnogo više šaasi, pomoć, mentoringa, sredstava za početak.

“Ova generacija mladih preduzetnika trebalo bi da pokaže više entuzijazma i odlučnosti nego moja generacija”, poručio je on dodajući da je danas društvo sazrelo da prepozna da preduzetništvo predstavlja preuzimanje odgovornosti za inovativnost i odgovornost, nešto što vuče društvo napred.

Direktor firme “KrelTive” Nemanja Timotijević preneo je svoj primer za uspešnost mladih preduzetnika.

On je rekao da je njegova firma počela pre četiri godine sa radom na osnovu samo entuzijazma par ljudi, a da danas broji 30 zaposlenih, i da je godinu i po dana prisutna i na tržištu Ujedinjenih Arapaskih Emirata.

Prema njegovim rečima kada je on pokretao firmu nije još bilo toliko svesti o značaju malih i srednjih preduzeća, što se znatno promenilo danas.

(Tanjug)

Ostavite komentar