„3.maj“: Štrajk u centru Rijeke ako sutra ne bude plata

RIJEKA – Štrajk u Brodogradilištu „3. maj“ nastavljen je danas, a ako sutra ne budu isplaćene plate za jul, štrajkački odbor će verovatno organizovati već u ponedeljak protest u centru Rijeke, poručio je danas zamjenik predsednika tog odbora Boris Bučanac.

Bučanac je rekao da je juče na sednici županijskog Ekonomsko-socijalnog veća (GSV) dogovoreno da se, ako plate ne budu isplaćene do petka, održi protest za „3. maj“ i opstanak brodogradilišta, prenosi Hina.

U protestu u centru Rijeke bi, pored radnika, učestvovali i građani, predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, te članovi Gradskog veća i Županijske skupštine.

Na pitanje o odlascima radnika iz brodogradilišta, Bučanac je rekao da je prethodnih meseci bilo uobičajeno da tridesetak ljudi ode i da se otprilike toliko zaposli i počne da radi.

U poslednje vreme, nakon neisplaćivanja julske plate, niko nije zaposlen, a otišlo je pedesetak ljudi, uglavnom majstora, brodomontera, zavarivača, kazao je on, dodavši da se, koliko je čuo, radnicima nudi zapošljavanje u inostranstvu, kao i u nekim domaćim preduzećima.

Na vanrednoj sednici županijskog GSV-a juče je osnovan krizni štab za „3. maj“, u kojem su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsednik županijskog Ekonomsko-socijalnog veća Damir Bačinović i predsednik štrajkačkog odbora „3. maja“ Veljko Todorović.

Kako je rečeno, krizni štab će se svakodnevno sastajati i koordinirati aktivnosti svih koji rade na rešavanju problema „3.maja“, i poduprati radnike u svim njihovim legitimnim akcijama i zahtevima. Vlada je pozvana da se uključi u rad kriznog štaba.

Članovi županijskog GSV-a su na sednici jednoglasno podržali zahteve štrajkačkog odbora „3. maja“, koji traži isplatu julskih placa, povraćaj svih pozajmica koje je „3. maj“ dao Uljaniku, normalizovanje proizvodnog procesa i finansijskog poslovanja, kao i izdvajanje „3. maja“ iz Uljanik grupe.

Zatraženo je i održavanje sednice Nadzornog odbora „3. maja“ radi smene Uprave i uvodenja kriznog menadžmenta, kao i sazivanje sednice nacionalnog Ekonomsko-socijalnog veća o aktuelnoj problematici i restrukturiranju Uljanika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike