U trendu

80 miliona dinara za plasteničku proizvodnju

NOVI SAD – Vojvođanski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je danas u Novom Sadu 125 ugovora poljoprivrednicima iz Vojvodine o dodeli bespovratnih sredstava za podizanje i opremanje plastenika.

Kako je saopšteno iz pokrajinska vlde, Radojević je istakao da je ukupna vrednost ovih ugovora oko132 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno nepunih 80 miliona dinara.

„Realizacijom ovih investicija, u Vojvodini će pod plastenicima biti novih blizu 125.000 kvadratnih metara plasteničke proizvodnje. Verujem da je to jedini model da mali i srednji poljoprivrednici izbore svoje mesto na tržištu, tako što će intenzivirati proizvodnju, pri čemu je povrtarska svakako jedan od načina“, rekao je Radojević.

On je istakao da najveći broj korisnika ovih sredstava čine mladi poloprivrednici do 40 godina, i žene – nosioci poljoprivrednih gazdinstava koje su se opredelile za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Radojević je podsetio da je u prethodne tri godine, Pokrajinska vlada izdvojila oko 220 miliona dinara za proizvodnju u zaštićenom prostoru.

On je naveo i da od 2017. godine ima 50 odsto više novca za registrovana poljoprivredna gazdinsta za sve vrste subvencija, i pozvao poljoprivrednike iz pokrajine da aktivno prate sve konkursne linije i iskoriste ponuđene mere da investiraju u svoju proizvodnju.

Najveći broj ugovora dodeljen je poljoprivrednicima iz opština Ruma, Bačka Palanka, Novi Sad i Odžaka, koji su pokazali najveće interesovanje za ovu meru agrarne politike.

(Tanjug)

Napišite komentar