U trendu

Abe: Bez oklevanja ćemo odgovoriti na negativne rizike

TOKIO – Japan je spreman da, bez oklevanja, preduzme sve moguće fleksibilne korake kada se pojave negativni rizici po ekonomiju, izjavio je danas japanski premijer ŠSinzo Abe, u uslovima kada kinesko-američki trgovinski rat zamagljuje perspektive te izvozno orijentisane ekonomije.

Abe je, nakon što je njegova vladajuća koalicija zadržala solidnu većinu na izborima za gornji dom parlamenta, obećao da će ekonomija nastaviti da bude prioritet i da će se odlučno staviti tačka na dve decenije deflacije.

„U pogledu globalnih ekonomskih perspektiva opstaje neizvesnost, poput trgovinskih tenzija i izlaska Britanije iz Evropske unije. Mi ćemo bez oklevanja odgovoriti na negativne rizike i preduzeti fleksibilne i sve moguće korake“, rekao je Abe na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Najavio je i da će njegov kabinet preduzeti nikad agresivnije i odlučnije ekonomske mere.

Japanski zakonodavci računaju da će solidna domaća tražnja neutralisati spoljne poteškoće, ali analitičari navode da bi planirano povećanje poreza na promet, na 10 odsto sa sadašnjih 8,0 procenata, moglo da ugrozi taj scenario.

Usporavanje kineske ekonomije, trgovinski rat SAD-Kina i ekspanzija protekcionizma prouzrokovali su sedmi uzastopni mesec pada japanskog izvoza i slabljenje fabričke proizvodnje, što, kako ocenjuje Rojters, preti da poremeti treću najveću svetsku ekonomiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.