U trendu

Abe: Obnovićemo poverenje u globalni trgovinski sistem

DAVOS – Japanski premijer Šinzo Abe kaže da će nastojati da iskoristi svoje predsedavanje Grupom 20 vodećih svetskih ekonomija (G20) za obnavljanje poverenja u globalni trgovinski sistem.

„Japan je odlučan u tome da očuva i da se posveti unapređenju slobodnog, otvorenog i na pravilima zasnovanog međunarodnog poretka“, rekao je Abe u obraćanju delegatima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Pozivam sve vas da ponovo izgradite poverenje prema sistemu međunarodne trgovine. To bi trebalo da bude sistem koji je pravedan, transparentan i efikasan u zaštiti prava intelektualne svojine, kao i u oblastima kao što su e-trgovina i javne nabavke“, izjavio je Abe.

Japan, kao predsedavajući G20 u ovoj godini, nastojaće takođe da pokrene diskusije o klimatskim promenama, kao i o načinima za olakšavanje korišćenja digitalnih podataka, dodao je on.

Njegov govor na forumu u švajcarskim Alpima dolazi u uslovima kada su Kina i SAD u međusobnom trgovinskom ratu, koji, zajedno sa još nekim faktorima, preti da izazove oštro usporavanje globalne ekonomije, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.