U trendu

ACEA: Skroman rast evropskog tržišta automobila u 2018.

MILANO – Evropska asocijacija proizvođača automobila, ACEA, kaže da je tržište automobila na Starom kontinentu zabeležilo skroman rast 2018. godine, iako je prodaja posustala u poslednja četiri meseca pod uticajem primene novih propisa o testiranju emisije gasova.

ACEA je objavila danas da je prodaja automobila u celoj godini porasla za 0,1 posto na 15,2 miliona putničkih vozila, što je peta uzastopna godina rasta, prenosi AP.

Pozitivan rezultat je zabeležen uprkos smanjenju prodaje u periodu septembar-decembar, pri čemu je u poslednjem prošlogodišnjem mesecu pala za čak 8,4 odsto, zbog pooštrenih pravila o testiranju emisije koja su stupila na snagu u septembru, napominje američka agencija.

Uoči uvodenja novih laboratorijskog testa za automobile prodaja je skočila u avgustu za skoro jednu trećinu, jer su proizvođači ponudili kupcima povoljne uslove kupovine kako bi „očistili“ zalihe vozila koja ne ispunjavaju nove standarde.

U decembru je jedino u Italiji zabeležen rast prodaje od 2,0 odsto. Kada je reč o kompanijama, takav trend je takođe zabeležio proizvođač luksuznih automobila BMW s rastom prodaje od 9,0 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.