U trendu

Aerodrom „Nikola Tesla“ osnažuje poslovanje putem „oblaka“

BEOGRAD – Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ je prelaskom na poslovanje u oblaku, kroz partnerstvo sa kompanijom Majkrosoft u Srbiji, nastavio sa unapređenjem poslovanja i kvaliteta usluga, kao i sa procesom strateške digitalizacije, prema najvišim standardima globalne industrije savremenog transporta i tehnologija.

Usled sve većeg obima poslovanja, bezbedna obrada, čuvanje i oporavak poslovnih podataka, od najvećeg su značaja za beogradsku vazdušnu luku, zbog čega je, u saradnji sa kompanijom Majkrosoft, Aerodrom implementirao Microsoft Azure platformu kako bi se obezbedila veća sigurnost i stabilnost obrade poslovnih podataka i poslovni kontinuitet u slučaju nepredviđenih događaja.

„Osigurali smo bezbednost naše infrastrukture. Dok nova platforma u oblaku predstavlja idealnu osnovu za brojne nove aplikacije za usluge, Azure je doprineo da poslovanje Aerodroma ‘Nikola Tesla’ bude brže, agilnije i efikasnije“, izjavio je Saša Vlaisavljević, v.d. generalnog direktora Aerodroma.

Microsoft Azure u isto vreme obezbeđuje inovaciju, fleksibilnost, upotrebljivost i prilagodljivost koje su beogradskom aerodromu potrebne za efikasan rad u okviru modernog saobraćajnog sistema.

Uštede su višestruke jer Azure platforma obezbeđuje balans garantovanih usluga i troškova koji se značajno smanjuju izborom platforme u oblaku, naspram postavljanja dodatnog fizičkog sistema za back-up podataka.

„Kako bi se zadovoljile sve veće potrebe rastućeg i konkurentnog poslovanja Aerodroma ‘Nikola Tesla’, bilo je potrebno obezbediti potpuno sigurnu, efikasnu i automatizovanu strategiju oporavka podataka koja smanjuje potrebe korišćenja višestrukih alata. Imajući to u vidu, ponudili smo naše jedinstveno rešenje, Azure platformu“, rekao je Željko Vujinović, direktor Majkrosofta u Srbiji.

Nova platforma, „u oblaku“, pruža idealnu osnovu za mnoštvo korisnih i inovativnih aplikacija, počev od aplikacija za anketiranje korisnika, kojima se prikupljaju korisne informacije u cilju poboljšanja aerodromskih usluga, pa do aplikacije za operativni red letenja koja je od koristi, kako operativnim službama aerodroma tako i nadležnim institucijama na aerodromu, i korisnicima naših usluga.

Analize su pokazale da Azure prilagođene aplikacije za anketiranje korisnika i operativni red letenja štede vreme osoblju i povećavaju efikasnost za čak 70 odsto.

Beogradski aerodrom, kao jedan od najkonkurentnijih aerodroma u regionu, beleži i sve veći rast i konkurentnost na regionalnom tržištu, pa je samo tokom 2017. godine ugostio više od 5,3 miliona putnika, što predstavlja porast od devet odsto u poređenju sa 2016, navodi se u saopštenju beogradske vazdušne luke.

Istovremeno, robni i poštanski transport porasli su za čitavih 40 odsto.

Ovo leto, beogradski aerodrom dočekuje u saradnji sa 36 avio-kompanija, a nacionalni prevoznik, Er Srbija, leti na 65 destinacija na četiri kontinenta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike