U trendu

Agencija Standard + Poor“s podigla kreditni rejting Hrvatske

ZAGREB – Agencija Standard & Poor’s povisila je rejting Hrvatske na ‘BBB-/A+’, uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicionu kategoriju, uz istaknuto poboljšanje stanja u budžetu, podržano ekonomskim oporavkom.

Rejting je podignut iz ‘BB+/B’, kategorije koja dužničke papire kvalifikuje kao špekulativno ulaganje, u ‘BBB-/A+’, investicionu kategoriju, preneo je portal Index.hr.

Prognoza za rejting je stabilna.

„Podignuta prognoza odražava poboljšanu metriku u budžetu, podržanu oporavkom privrede u proteklom razdoblju zahvaljujuci domaćoj potražnji oslonjenoj na podsticajnom poreskom okruženju, ali i merama fiskalne konsolidacije koju je vlada sprovela“, isticu u agenciji.

Budžet beleži primarni višak od 2015. godine, a 2017/2018. iznosio je u proseku tri posto BDP-a. Javni dug je iskazan udelom u BDP-u i smanjen za 10 postotnih bodova u razdoblju od 2015. do 2018., navode u S&P-u.

Rizici za ekonomiju, javne finansije i finansiijsku stabilnost povezani sa stečajem najvece maloprodajne kompanije Agrokor, smanjeni su, kao i mogućnost problema za budžet zbog državnih garancija za brodogradilište Uljanik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.