U trendu

Agencija Standard & Poor's popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije

Rejting agencija Standard & Poor’s popravila je izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „stabilnih“ na „pozitivne“ i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je, kako je obrazloženo, na osnovu snažnog privrednog rasta i rezultata monetarne politike u očuvanju cenovne i finansijske stabilnosti i pohvaljene su mere kojima je centralna banka povećala kredibilitet i efikasnost monetarne politike u režimu ciljanja inflacije.

Prema oceni agencije, inflaciona očekivanja su usidrena, režim deviznog kursa je relativno fleksibilan, a finansijski sektor je dodatno ojačan, uz snažan pad problematičnih kredita i rast kreditne aktivnosti.

Procenjeno je da će inflacija u Srbiji ostati u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem 1,5 odsto plus ili minus, i da će biti očuvana relativna stabilnost deviznog kursa.

Ocenjujući kretanja u bankarskom sektoru, Standard & Poor’s je istakao da su dobri rezultati postignuti u smanjenju problematičnih kredita u Srbiji, kao i da je u porastu kreditna aktivnost.

Agencija očekuje da će rast rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biti 4,2 odsto, što je najviši rast u prethodnih deset godina, kao i da će u narednim godinama ostati stabilan, vodjen investicijama, snažnim rastom izvoza i povoljnim uslovima na tržištu rada.

Mogućnost za dodatno ubrzanje privrednog rasta Standard & Poor’s vidi u nastavku sprovodjenja strukturnih reformi i povećanju stope aktivnosti na tržištu rada, čemu će doprineti i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i novi aranžman s Medjunarodnim monetarnim fondom u formi instrumenta za koordinaciju politika.

„Agencija očekuje da će učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu nastaviti da se smanjuje i u narednim godinama, kao i da će priliv stranih direktnih investicija u potpunosti pokrivati tekući deficit i nastaviti da doprinosi izgradnji izvoznih kapaciteta“, navela je NBS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.