U trendu

Agro akademija Marboa za nove generacije farmera

MAGLIĆ – Edukativni program „Ćipsy Agro Akademija“ kompanije „Marbo Product“ namenjen studentima Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu koji su proteklih meseci sticali praktična znanja u oblasti uzgajanja krompira, završen je danas dodelom diploma kojoj je prisustvovao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Dvanaest studenta četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta učestvovalo je u procesu od setve do žetve krompira, a uz podršku predstavnika kompanije „Marbo Product“ studenti su dobili znanja o praktičnom delu uzgajanja krompira, dok su današnjim obilaskom fabrike u Magliću videli i način njegove prerade.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da poljoprivreda danas više nije samo ono što se proizvede na njivi, dodajući bez trgovine, prerađivačke industrije i logistike, poljoprivreda ne može da funkcioniše sama za sebe.

„Srbija je u prvih 10 u svetu po proizvodnji pšenice, kukuruza, soje, suncokreta, ali mi smo mali igrači na tržištu i s većim količinama drugi nas poklope. Međutim, kada to što proizvedete pretvorite u poluproizvod ili finalni proizvod i kada znate da istrgujete time, odmah je to uspeh. Marbo je primer toga“, rekao je Nedimović.

Menadžer fabrike kompanije „Marbo Product“ Danijel Nedinić kaže da je ovo druga generacija studenata koja je završila akademiju, dodajući da je cilj kompanije da stvore nove generacije poljoprivrednika, kao i da pruže podršku lokalnoj proizvodnji krompira.

„Lokalni proizvođači krompira su naši glavni dobavljači, zato želimo da stvorimo farmera za 21. vek, a podrška mladima i njihovom obrazovanju jedna je od najboljih investicija“, rekao je Nedinić.

Kroz dve godine Agro akademije prošlo je više od 20 studenata , kaže Nedinić, dodajući da su oni u bazi kompanije i prvi na listi za buduće poslove Marba.

Nedinić navodi da u fabrici ima između 700 do 750 zaposlenih i da se radi na 11 proizvodnih linija u tri proizvodna pogona.

Kompanija „Marbo Product“ je osnovana 1995. godine, a od 2008. nakon akvizicije postala je deo kompanije „PepsiCo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.